// Вие четете...

Начини на манипулиране

Какво означава?

Какво означава ох, изплъзна ми се от езика?

Манипулативния похват е сякаш случайно изтичане на информация. Манипулаторът използва случайни изказвания, които сякаш са му се изплъзнали. Той е заинтересован от това, човекът отсреща да научи тази информация, защото тя би могла да го извади от равновесие. Използвайки този похват, манипулаторът може да докосне всяка струна на душата. Това е универсален похват. Най-добре е да му се противопоставите чрез психологическа самоотбрана.

Какво означава прескачане?

Ефективен начин да се „прескочи” информацията, която може да бъде подложена на съмнение или възражение, е тя да се изговори много бързо. И след като това е станало, можем смело да се опираме на нея, тъй като не е имало своевременна съпротива.
Винаги трябва да забелязвате промяната в скоростта на речта на събеседника. Именно това може да ви подскаже в кой момент започват да ви манипулират. Бъдете бдителни.
Манипулаторът разчита на докоснатата при марионетката струна на порядъчност. А понеже марионетката е вежлив и деликатен човек, манипулаторът използва именно този похват.

Какво означава знам какво си помислихте?

Манипулаторът сякаш предупреждава, че умее да чете мисли. Интересно е, че мнозина започват да вибрират „откъде може да е разбрал”. Не е възможно един човек да знае, какво си мисли друг, поне с стопроцентова сигурност. Разбира се, че манипулаторът преувеличава своите възможности и хваща марионетката с помощта на нейните струни на порядъчност и желанието за собствена значимост. Марионетката ще счита, че като порядъчен човек не трябва да обижда своя събеседник, като подлага под съмнение неговите способности. И освен това ще сигнализира на манипулатора, че знае за съществуването на телепатията и различни други начини за четене на мисли.
Необходимо е манипулаторът да бъде насочен към мисълта, че човек не може да знае със сигурност за какво мисли друг човек. Манипулаторът ще бъде принуден да доказва обратното. По това, как го прави или мълчаливо откаже ще разберете, че сте го озаптили.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар