// Вие четете...

Начини на манипулиране

Какво означава честна дума?

„Искам честно да ви кажа” Понякога подобни фрази могат да се произнасят наистина от сърце, но вероятността в момента на важни разговори човек да не е честен е голяма. И това е само фраза, която цели да повярвате на това, което се казва. Обикновено фразата се произнася след кратка пауза. Вашият опонент ви гледа в очите и с умилкващ глас произнася. „Повярвайте ми, искам искрено да ви кажа” и вие сте в капан. От една страна не искате да обиждате този човек с недоверието си, а от друга страна – откъде на къде трябва да му вярвате. А той през това време продължава своето манипулативно настъпление, като казва „Някога да съм ви лъгал?”. И го казва с толкова уверен и убеден тон, че сякаш нямате никаква възможност да не се съгласите с него. Не трябва обаче да търсите във всички думи на събеседника си някаква уловка. Така може да станете мнителен и да се разочаровате от целия свят.

Прислушвайте се в своя вътрешен глас. Помнете, често пъти нашето тяло е по-умно от нашата глава. Не забравяйте за езика на жестовете и на очите. Ако човека срещу вас докосва лицето си или крие ръцете си, ако очите му шарят, това може да ви подскаже, че не трябва да вярвате на всичко, което ви се казва.
Умишлената откровеност е една от уловките до която често се прибягва. Манипулаторът обикновено произнася фрази с думите „откровено, искрено или да си призная”, като в този момент ви гледа в очите и наблюдава вашата реакция, дали ще му повярвате или не. В момента на произнасянето на тези думи марионетката гледа манипулатора, като омагьосана, с огромна благодарност в очите и желание да откликне с подобна откровеност.

Както сами разбирате точно това очаква манипулаторът. Той разбира, че информацията получена в близките от две до шест минути ще бъде достоверна. Манипулаторът също така разбира, че трябва да поддържа атмосферата на „доверие” и от време на време да декларира на марионетката своята „откровеност”.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар