// Вие четете...

Нестандартни размишления

Какво означава да приемеш себе си?

„Източникът на изобилието е в действието.“

Какво означава да приемеш себе си?

Хората, живеещи пълноценен и ефективен живот приемат себе си, без да се оплакват. Те знаят, че са човешки същества и, че това е свързано с определени човешки качества. Знаят, че външно изглеждат по определен начин и приемат това. Ако са високи, добре, ако са ниски, пак добре. За тях не е от значение дали са плешиви или имат буйна коса. Не се отнасят с фалшиво отвращение към физическата си същност. Те са се приели и следователно са най-естествените хора. Не се маскират с гримове, не се извиняват за това, което са. Не ги отвращава нещо, което е типично човешко. Харесват се и се приемат такива, каквито са. По същия начин възприемат и цялата природа, такава, каквато е, без да желаят да е по-различна. Никога не се оплакват от неща, които не могат да променят, например от жегата, дъждовните бури или студената вода. Приемат и себе си, и света такъв, какъвто е. Без претенции, без хленчене, приемат го и толкова. С години да живеете край тях, няма да ги чуете да негодуват от себе си или да отправят празни пожелания. Ще видите хора на действието, които не се притесняват да действат. Ще ги видите да наблюдават света такъв, какъвто е, като деца, които приемат природата и й се радват, такава, каквато е.
Те ценят природата и обичат да бъдат сред нея, цялата фауна и флора. Самите те са естествени, безцеремонни и непретенциозни и обичат неподправеността на вселената. Не се стремят към максимално удоволствие. Тези индивиди са в хармония с природата, със света, макар че могат да функционират и сред хората. Те са в състояние да ценят това на което останалите са престанали да се радват. Слънчевият залез или разходката в гората никога не ги отегчава. Винаги могат да се любуват на полета на някоя птица. Те се възхищават непрекъснато и спонтанно и не изпитват досада. За някои това може да изглежда изкуствено, но тези хора не забелязват, какво мислят другите. Твърде много са погълнати в съзерцанието на безкрайните възможности за пълноценно изживяване на настоящите моменти.
Хората, приели модела на стойностен живот, проникват в същината на поведението на другите и това, което за мнозинството може да е сложно и неразгадаемо, за тях е ясно и разбираемо. Проблемите, които извеждат мнозина от равновесие, за тях са само незначителни неудобства. Тази липса на емоционално преживяване на проблемите им позволява да преодоляват пречки, които за останалите хора са непреодолими. Освен, че познават себе си, те веднага разбират, какво се опитват да им сторят другите. Хората приели този модел на поведение могат да вдигнат рамене и да отминат неща, които у другите хора предизвикват гняв и объркване. Те никога не се смущават или объркват, а това, което за другите може да изглеждат сложно и нерешимо, за тях е просто условие с готов отговор. Те не изпадат в мрачни настроения поради проблеми в собствения си емоционален свят.
Проблемът за тях е само препятствие, което трябва да преодолеят, а не отражение на това, което са или не са като личности. Самооценката им е с вътрешна локализация и затова те могат да изследват обективно всички външни съображения, без да ги виждат, като заплаха за самооценката си. Тази особеност най-трудно се възприема, тъй като мнозинството от хората лесно се чувстват застрашени от външни събития, идеи или хора. Психично здравите и независими индивиди обаче не умеят да се чувстват застрашени, а именно тази тяхна особеност може да ги направи заплаха за останалите.
Индивидите, приели модела на стойностен живот никога не водят безполезни битки. Не са склонни да се заемат с най-различни начинания само и само да си придадат важност. Ако борбата може да доведе до промяна, те ще се борят, но никога няма да сметнат, че е необходимо да се борят безцелно. Те не са мъченици, а хора на действието. Те са също хора, които са готови да помогнат. Почти непрекъснато са заети с дейност, която ще направи живота на другите по-приятен или по-лек. Те са бойци от предния фронт на социалната промяна, но не си лягат всяка нощ заедно с проблемите от изминалия ден и не си докарват язва, сърдечно заболяване или други болести. Те са неспособни да мислят и действат стереотипно. Често пъти дори не забелязват физическите различия между хората. Те не са повърхностни хора и не съдят за другите по външния им вид или по някакви други различия. Въпреки, че може да изглеждат егоистични, през по-голямата част от времето си те служат на другите. Защо ли, защото това им харесва.
Хората, способни да се самоконтролират и управляват, не са болнави. Те не се разстройват от настинки и главоболия. Вярват в способността си да се избавят от тези неразположения и никога не разказват, колко зле се чувстват, колко са уморени или какви заболявания нападат организма им. Те се отнасят добре с тялото си. Харесват се. Хранят се добре, редовно се занимават с физически упражнения, като начин на живот и не се поддават на неразположенията, които обикновено изваждат другите от равновесие за различни периоди от време. Те обичат да живеят добре и живеят добре.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар