// Вие четете...

Съдба ли е морето

Какво означава да нямаш избор?

Човек сам избира, но дали това е така. Когато има избор наистина човек може сам да избира, но когато трябва да избираш от две възможности, при които първата не я желаеш, а втората считаш, че не е за теб, това избор ли е или е съдба. Да, ако принудата се окаже пък късмет, но ти не го знаеш, това пък какво е? Ако пък такива неща ти се случат няколко пъти подред и все правиш своя избор по принуда, това най-вероятно ще го наречем нещастие, ама все на мене ли. Работата е в това, че са те оставили без избор и едното или другото, което и да избереш все си вътре. Та, да се върна на нашия човек, завършил своето морско образование, вече му предстояло разпределение, където ще служи нашия човек, но нали бил направил грешния, неправилния избор го чакали безброй изненади.

Първоначално го разпределили да служи във Варна, в дивизиона на отличниците, но не минали и няколко седмици му казали, че ще доизкара стажа в дивизиона на обслужващите. Е, ще си кажете, да е благодарен и на това, безпартиен, а иска да служи в отличен дивизион. Както изглежда добрите места са за добрите, но не по успех и дисциплина, а за добрите партийни членове, да не говорим за партийните секретари. Но това не е всичко, в края на стажа началникът на училището го вика и отново изненада, службата го изисква, но партията повелява, ще се ходи в Атия и там има кораби. Речено, сторено, тоест всичко е свършено от избора няма и помен.

Но, все пак, който си е роден с късмет, даже и да е направил неправилния избор, съдбата изневиделица му се усмихва. Заповед от горе, нашият човек се връща, при това не къде да е, а във Варна, на кораба, чийто командир е синът на министъра на отбраната, но и това не е достатъчно, на същия кораб служи и синът на първия заместник на министъра на отбраната. Голям късмет, няма що, изгледи за кариера никакви, плюс това и безпартиен.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар