// Вие четете...

Чиста вода

Какво ни води до високо кръвно?

„Заплашен със смърт се съгласява на болест.“

Какво означава „Системата ренин-ангиотензин“?

Активността на системата Ренин-Ангиотензин (РА) е фактор, подчинен на активизирането на хистамина в мозъка. Системата Ренин-Ангиотензин е много активна и в бъбреците. Тя се задейства, когато нивото на течности в организма намалее. Системата трябва да задържи водата и за да изпълни тази своя задача, тя осигурява бъбречните каналчета отново да поемат повече натриеви соли в кръвообращението, а не да ги изхвърлят с урината. Следователно системата РА се активизира, когато в организма има недостиг на вода или соли.
Системата РА поддържа напрежение в капилярите и васкуларната система, докато съдържанието на водата и солите достигне необходимото ниво. Това е предвидено, за да не остават в кръвообращението празни пространства. Това напрежение може да бъде толкова голямо, че да е възможно неговото измерване, тогава говорим за хипертония – високо кръвно налягане. Може би си мислите, че с достигането на 200 мм Hg имаме високо кръвно налягане!
Причината за такова напрежение на кръвоносните съдове при стрес може лесно да се обясни. Организмът е една комплексна мулти система, чиито отделни функции са добре нагодени една към друга и много трайни. При стрес се изразходва част от наличната вода, за да бъдат разложени натрупаните вещества, като протеини, скорбяли (глюкоген) и мазнини. Като компенсация за изразходваната вода и за поставяне на системата под натиск, РА – системата координира също и работата с вазопресина и другите хормони. Активизирането на РА – системата се концентрира главно върху бъбреците.
Бъбреците са отговорни за отделянето на урина и за изхвърлянето на излишните водородни йони, калиеви и натриеви соли и на отпадъчните вещества. Всички тези функции трябва да бъдат съхранени, като едновременно с това трябва да има достатъчно количество вода за образуването на урината. Вярно е, че бъбреците могат силно да концентрират урината, но това не бива да се използва непрекъснато, защото накрая настъпват увреждания на бъбреците.
РА – системата е решаваща за възстановяване на нивото на водата в организма. Функциите й са подчинени на дейността на хистамина, поне що се отнася до приема на вода. Тя регулира кръвоносните съдове, за да се нагодят към намиращото се в кръвообращението количество течност. Активността на РА – системата намалява, когато в кръвоносните съдове има достатъчно количество соли и вода, така че кръвта да може да протича добре. РА – системата регулира силата на преминаване и филтриращото налягане при образуването на урината в бъбреците. Ако налягането не е достатъчно за филтриране и изхвърляне на урината, РА – системата стеснява кръвоносните съдове в дадения орган.
Когато бъбреците са увредени и отделят недостатъчно количество урина, РА – системата се активизира. Тя изисква повече соли и създава силна жажда. Уврежданията на бъбреците могат да бъдат в резултат на продължително обезводняване и липса на соли, които от своя страна предизвикват активизиране на РА – системата, но стесняването на кръвоносните съдове (високото кръвно налягане) по-рано не се е считало като сигнал за загуба на течности от организма. Междувременно недостатъчното количество вода в организма трябва вероятно да се приема за първичен фактор в някои случаи на бъбречни увреждания при които се стига толкова далече, че се налага бъбречна трансплантация. Ако РА – системата е при положение „ВКЛЮЧЕНО“, тя остава да действа, докато не бъде изключена от естествената система за изключване. Факторите за това естествено задействане на „шалтера“ „ИЗКЛЮЧИ“ са ВОДАТА и малко СОЛ при това в този ред, докато измерваното напрежение на кръвоносните съдове достигне нормалното си състояние.
Слюнчените жлези притежават способността да откриват намаляването на солта в организма. При липса на сол те отделят вещества, наречени кинини. Кинините осигуряват по-силна циркулация на кръвта и увеличават образуването на слюнка от слюнчените жлези. Това засилено отделяне на слюнка (в някои случаи е толкова много, че потича от устата) има двойно предназначение, веднаж овлажнява устата, когато се приема храна и тялото е обезводнено; от друга страна допринася чрез съдържащата се в нея основа (хим. понятие) и в голямото си количество служи за разграждането на храната и придвижването й по-нататък. В човешкия организъм кинините от слюнчените жлези изглежда възбуждат и РА – системата, която от своя страна въздейства върху всички региони на тялото.
По този начин липсата на сол (която допринася до опустошително намаляване на водата извън клетките) задейства в тялото редица процеси, които в края на краищата довеждат до повишено кръвно налягане и хронични болки. Съотношението между кинините и липсата на сол (липсата на сол води до загуба на водата в организма) и обилното отделяне на слюнка, дори когато тялото е силно обезводнено, е един парадокс в човешкия организъм. Той води до заблудата, че съхненето на устата трябва да се приема като единствен признак за обезводняване на организма!

Коментари

2 Коментара към “Какво ни води до високо кръвно?”

 1. Много изчерпателна статия. Харесва ми

  Posted by Neli Nikol | 02.07.2013, 12:29
 2. Винаги ми са били интересни научните факти обясняващи този феномен-РААС,като продукт на човешката еволюция.
  Моля за първоизточника на тази информация!
  Поздрави за публикацията!
  Приемам и други публикации в тази връзка!

  Posted by Атанасов | 05.01.2020, 20:52

Публикувай коментар