// Вие четете...

Чувства и власт

Какво може и трябва да правим срещу принудата?

„Радостите и огорченията на човек зависят от другите хора.“

Какво може и трябва да правим срещу принудата?

Вече стана въпрос, че може и има начин да подобрим нашите взаимоотношения. Ясно е, че можем и трябва да заменим принудата и наказанията с преговори. Какво означава да проведем преговори с тези с които до скоро смятахме, че те са под наша власт и са длъжни да изпълняват нашите указания? Най-напред трябва да поискаме разговор с условието, че няма да го превръщаме в обвинителна реч и да даваме своите заповеди, без да се вслушаме в желанията на своите деца или съпруга. Те трябва да научат от нас, че досегашното ни поведение няма повече да се повтори и, че за нас добрите ни взаимоотношения са много по-важни от дребните противоречия допускани досега от едната или другата страна. Освен това те трябва да узнаят, че желаем отново да вършим онези неща, когато сме били щастливи. Така те ще разберат, че трябва да се съобразяват с нас и ще спазват правилата, защото виждат, че от наша страна има добри намерения, които ние също няма да нарушим.
Ако ние успеем да възстановим близостта си и да установим пълно доверие помежду си, шансовете ни да постигнем успех във взаимоотношенията си, са значително по-големи, отколкото когато налагахме нашата воля и упражнявахме своята власт над тях.
Трябва да разберем, че прекаленото притискане на човека срещу нас или до нас може да доведе до необратими процеси, включително и до трайно отчуждение. За да постигнем и съхраним между личностните си връзки, от които имаме нужда, за да бъдем щастливи, трябва да престанем с принудата, грубата сила, наказанията, наградите, манипулирането, изнудването, критикуването, оплакването, отлъчването и оттеглянето. Тези разрушителни модели на поведение трябва да бъдат заменени със загриженост, изслушване, подкрепа, преговори, окуражаване, обич, приятелство, доверие, приемане, приветстване и уважение.
Ако искаме да кажем истината за човешките взаимоотношения, която не подлежи на съмнение, бихме казали следното: „Успехът на всяко начинание е правопропорционален на добрите взаимоотношения между хората, ангажирани в него“. Макар тази истина да е най-очевидна в брака и семейството, тя е общо валидна и за останалите сфери на обществения живот.
Имат ли обаче интерес от тази истина, тези които използват властта за принуда на една цяла общност? Истинността на твърдението, че успеха е право пропорционален на добрите взаимоотношения е в надписът на сградата на нашето Народно събрание „Съединението прави силата“, тоест силни можем да бъдем тогава, когато сме заедно, а не разделени. Власт имащите, знаят прекрасно тази истина и за това следват правилата за разделението, тоест „Разделяй и владей“. Изводът се налага от само себе си, ако искаме да сме щастливи, трябва да намерим онова което ще ни обедини, а това е без съмнение кръвната връзка и приятелството на която могат да се изградят добрите взаимоотношения, тоест добрите взаимоотношения ще са плод на определението, че хората които живеят в държавата са българи и, че тази държава е нашата родина. За целта на обединението трябва обаче да се разговаря и ясно да се заяви доброто намерение, без да се заменя от власт имащите даденото им доверие с измама и лъжа. Примери за огромно доверие от страна на народа към управляващите колкото си искате, достатъчно е да се спомене за обещаното ни благоденствие само след 800 дни. Какво се случи след измамата ли, ами разделението е толкова голямо, колкото бяха и надежди ни за по-добър и щастлив живот.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар