// Вие четете...

Подводен риболов

Какво е хидропневматика?

Както вече се досещате, че хидропневматичният харпун съчетава добрите качества на първите два вида харпуни и няма техните недостатъци, но за сметка на това има други. Като недостатък на хидропневматичния харпун е определено цената, но който може да си го позволи не трябва да се съмнява в неговите предимства. Харпунът е високо технологичен и изисква добри технически познания и умения, не е лесен за поддръжка и изисква повече внимание от предните два.
Ако обаче сравним удобството, удоволствието от количеството и размерът на уловената риба, първите два определено губят състезанието. Предимствата на харпуна са много, но трябва да изброим основните от тях, като мекият и плавен спусък, лекото и почти без усилие зареждане, добрата далекобойност и най-вече възможността за регулиране на боя и силата на удара, размерът, изключително точна стрелба, почти безоткатен, възможност за добро премерване, безшумен и може би най-важното безопасен. Този харпун не работи без да е във водата, тоест даже и да си играете с него на плажа или някъде, където има любопитни, вие не можете да ги нараните. Предишните два вида не са така добре подсигурени по отношение на безопасността.
Както и попреди беше казано, че подводния риболов е огромно удоволствие, но е и много опасно занимание. Смея да твърдя, че подводния риболов е по-опасен дори и от лова с истинско, ловно оръжие. Казано накратко, харпунът си е истинско оръжие и като добавим останалото, водна среда, плувни умения и екипировка действително подводния риболов е сложено и опасно занимание, но с времето човек се научава и си изработва собствени правила.
В живота не само подводния риболов е опасен, дето се казва и шофирането е опасно, ама всеки иска да кара и управлява по-бърза и по-мощна кола, а всички знаем за самоубийствените катастрофи по пътищата.
За да се види, трябва да се опита, без да се опита, няма как да се разбере за какво става въпрос. Удоволствието, че го можеш, че го правиш, че другите не го могат е огромно, дето се казва от всяко дърво, свирка не става.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар