// Вие четете...

Живот в равновесие

Какво е живот в равновесие?

Здравето е всичко, но за съжаление ние сме в състояние да го оценим тогава, когато вече имаме проблем. До сега се занимавахме най-общо с проблемите в нашият живот, но проблемите с нашето здраве заемат не малка част от тревогите ни.
Трябва ли да търсим друг подход към здравословния си проблем или да продължим да използваме вече познатия модел за начина ни на живот. Всичко е в отношението ни към нас самите, и ако ние се отнасяме безотговорно, скоро ще си имаме проблем.
Може ли обаче да се следва чужд модел в опазването на нашето здраве? Оказва се, че може, тъй като начинът на живот има пряко връзка със здравето. Ако ние сме приели определен чужд модел на начин на живот, то нашето здраве няма да е по различно от здравето на дарителя ни.
Ще трябва да се върнем към нашата база данни за да намерим отговор на въпроса, защо ни боли тук или там, а хората около нас са здрави или поне не се оплакват.
Трябва ли обаче да сме лекари за да знаем, някои основни правила, които ако спазваме, проблемите ще ни отминават. Не е задължително, но все пак при добра обща култура, при появата на проблем трябва непременно да потърсим причината, да прегледаме и анализираме вече минало поведение, тоест какво сме правили, с какво и кога се храним.
Основно проблемите ни идват с начина на хранене, тъй като храната и течностите, които поемаме ежедневно, пряко се отразяват върху нашето здраве. Можем ли в такъв случай да считаме, че храната и водата са в основата на нашето здраве? За да отговорим на този въпрос трябва първо да разберем, каква е ролята на храната и водата? Може ли да считаме, че именно храната и водата са отражение на начина ни на живот.
Ако приемем, че нашето здраве е отражение на нашия начин на живот, то веднага се налага извода, че за да бъдем здрави храната и водата трябва да са образно казано чисти. Но достатъчно ли е това, здравословна храна и чиста вода, за да бъдем здрави? Както по-рано видяхме, че здравето е функция от нашия начин на живот, а той от своя страна е следствие от нашия избор на модела.
Природата ни е създала да се появим на този свят с добре изградена само регулираща се система и само ние и единствено ние можем да я разстроим. В основата отново е нашето мислене и ако ние си мислим, че безнаказано ще минат нашите „удоволствия”, то е сигурно, че няма да се разминем без проблеми. Рано или късно те ще ни предупредят, че е време да потърсим промяна.
Какво можем да променим, но за да го направим трябва да открием причината. Причината е само в нас и никъде другаде. От тук следва и настройката, нагласата за промяна, променяйки в една или друга посока начина си на живот ще променим и отношението си към самите нас.
Не можем да разчитаме на напътствията на лекаря, тъй като той не разполага с нашата база данни и не е в състояние да прецени, тоест да намери и установи истината за нашия начин на живот. Даже и да успее да открие истината, не е в състояние да  го промени, ако ние не желаем начина ни на живот да бъде променян. Както и да ни лекуват, ако ние не желаем, резултатът ще е нулев.
Веднага възниква въпросът, кой не би желал да е здрав и ще върви сам срещу себе си. Живота е пълен с подобни примери и всеки може да ги намери, без особени затруднения.
Накрая да кажем, че здравословния начин на живот ще ни даде нови възможности за по-добър живот, които да ни доставя удоволствие в истинския смисъл на думата. Появата на здравословен проблем ще ни стимулира към неща, които съвсем не сме смятали за възможни. Например, почти всички сме чували израза, „аз без бира не сядам на масата” и много други подобни тези, които ни служат за оправдание на собствената ни съвест. Не ни остава нищо друго освен да направим същото, тоест да не търсим оправдание на собствената си съвест за да пием бира, а да направим така, че да намерим оправдание да не я пием. Понякога може да чуем и това, например, „а бе то малко може, няма да ни навреди или пък полезно е”, и само от нас зависи дали ще приемем чуждото послание или ще се доверим на собственото си изследване. Изборът е наш и само наш, така че здравето си е наше и ние трябва сами да се грижим за него, всичко е в избора, а той е в нашите ръце.
Възниква въпросът от къде и как да намерим правилния модел, за да имаме правилния начин на живот. Най-вероятно трябва да търсим модел, който ни предлагат хората – откриватели, хората, които са способни да ни предложат най-доброто за момента. Какъв би могъл да бъде този модел, ами най-малкото да отговаря на изискването за балансиран начин на живот, а именно да го наречем „живот в равновесие”.
Но, за да го постигнем, първо трябва да влезем в подробностите и да разберем, каква храна трябва да ядем и какво трябва да пием, как трябва да живеем, да работим и да се радваме на живота. За целта народа казва „за всяка болка има лек”, нека да открием лекарството за нас, а именно храна, вода и не на последно място правилния начин на мислене, а както казахме в основата е изборът.
Може ли да се счита, че правилния избор е в профилактиката, накратко казано, тоест нашето настояще е заложено в нашето минало. Ако сега изберем нашия начин на живот да отговаря на правилата на „Живота в Равновесие”, то ние скоро ще постигнем желаното.
Профилактиката е и винаги ще бъде най-доброто лекарство. Тя обаче може да се прави единствено от всеки човек поотделно и разбира се включва правилното хранене. То е основата на здравословния начин на хранене. След като трябва да се храним, можем поне да го правим разумно.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар