// Вие четете...

Въпроси за времето

Какво е атмосферен фронт?

Атмосферен фронт, това е повърхността на раздела (преходна зона) между две въздушни маси с различни свойства, тоест отличаващи се една от друга по своите основни характеристики – температура, влажност, прозрачност, запрашеност и т.н. Ширината на такава зона на земната повърхност е от порядъка на няколко десетки километра, а вертикалната мощност е няколко километра.
Като правило, с атмосферните фронтове е свързана характерната за тях облачност. Най-често това е цяла система от облаци високо слоести и слоесто дъждовни, а понякога купесто дъждовни и съпътстващите ги облаци от високия и ниския слой. В атмосферния фронт се наблюдават много явления, характерни за валежно време, в това число и със значителни валежи, силен вятър, бури, понякога прашни или снежни виелици и фортуни.
Атмосферните фронтове основно съществуват в циклоните и на техните периферни участъци, в така наречените барични падини, където в ниските слоеве на атмосферата винаги се наблюдава сходимост на въздушните потоци, необходима за съхранение на контраста между двете въздушни маси, тоест за самото съществуване на фронта.
С приближаването на циклона или негова падина, атмосферното налягане, като правило пада и това е признак за приближаване на фронт. Преминаването на барична падина е съпроводено с характерното изменение на направлението и скоростта на вятъра и в зависимост от типа на фронта (студен или топъл) облаците и валежите се появяват в определена последователност.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар