// Вие четете...

Живот в равновесие

Какво да спортуваме?

„Няма щастие без сълзи. Радостта е цвят от цветето на скръбта.“

Какво да спортуваме?

Аеробна гимнастика. Аеробна гимнастика означава да спортуваме в присъствието на кислород. Ако просто желаем да изгаряме излишните мазнини за енергия, тоест ако нямаме намерение да изграждаме крехка телесна маса или да придобиваме повече сили, то тогава аеробната гимнастика е за нас.
Обикновено тя се определя като извършване на някаква физическа активност, която повишава пулса ви до някакъв процент от неговия максимум. Максималният брой сърдечни удари за минута зависи от възрастта и намалява с нейното увеличаване. Максималният пулс се изчислява приблизително като от 220 се извадят годините.
Ако сте посещавали фитнес клуб, слабата и наперена инструкторка вероятно ви е обяснила, че единственият начин да изгаряте мазнините е като поддържате интензивността на аеробните упражнения в темпо, което ще поддържа пулса ви на 70% от максималната му стойност в продължение поне на двадесет минути. В известен смисъл този съвет е правилен, но е прекалено опростен. Той не взема предвид начина, по който тялото ви избира горивото за физическата си активност.
Очевидно чрез упражненията желаете да изгаряте мазнини, а не въглехидрати. Но ако започнете да се натоварвате прекалено много, изискването да се пренесат мазнините от мястото, където са складирани към мястото, където се превръщат в енергия (мускулите), е често ограничаващият момент. Ако мускулите не могат да получат достатъчно мазнини, те превключват и започват да използват складираните в самите тях въглехидрати. Ако се придържате към стандартните предписания на фитнес клубовете за интензивни натоварвания, енергията, която използват, не е за сметка на изгорените мазнини.
Но как да се справим с тази дилема?
Единият начин е да се упражняваме по-продължително и без да се стремим към достигане на препоръчвания от инструкторите по аеробика пулс.
Кое е най-доброто упражнение за постигане на тази цел? Нарича се ходене. Питали ли сте се някога защо някои хора не са дебели? Те не ходят на аеробика, а просто вървят много.
Последните изследвания показват, че изгарянето чрез физическа дейност на повече от 2000 калории седмично увеличава продължителността на живота. По-големият брой изгорени калории обаче не означава по-голяма полза. Както виждате, много е лесно да се достигне това ниво, ако ходите всеки ден. За едночасово ходене се изразходват малко повече от 300 калории. Ако ходите шест часа седмично – по-малко от час на ден – ще изгорите 2000 калории, които ви осигуряват жизнено необходимото „потене“.
По-интензивните натоварвания изгарят двойно повече калории от ходенето. Така че ако не желаете да прекарвате шест часа седмично в ходене, осигурете си някакъв друг по натоварващ спорт. Следователно, ако е вярно, че можем да изгаряме телесните мазнини само с ходене, и дори с гледане на телевизия, защо да слушаме инструкторите по аеробика, които твърдят, че това може да стане единствено чрез натоварващи упражнения? Е, оказва се, че те имат право, но поради други причини.
Истинският ключ е там, че колкото по-интензивно спортуваме, толкова по-силен хормонален отговор предизвикваме. Натоварващите упражнения например намаляват нивата на инсулина и увеличават тези на глюкагона.
Ако намалите нивата на инсулина, започвате да произвеждате повече добри айказаноиди и по-малко – лоши. Този благоприятен баланс означава, че изгаряте повече складирани мазнини.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар