// Вие четете...

Човешката душа

Какво да направим при психична атака?

„Който знае за приближаващата се опасност, той я е избегнал.“

Какво да направим при психична атака?

Ние вече описахме типологията на психичната атака, методите за осъществяването й и разгледахме различните форми на измама и заблуда както и самовнушението, които могат да усложнят нещата. Сега вече сме в състояние да обсъдим проблема за диагностиката. Нека разгледаме всичко от гледна точка на практиката. Да предположим, че идва някой непознат с история за психична атака. Какво трябва да направим?
Преди всичко трябва да помним, че трябва много предпазливо и внимателно да приемем презумпцията за действително осъществена психична атака. Психичните атаки са сравнително редки явления. Ние не трябва да потвърждаваме, че се сблъскваме с психична атака, докато не изключим всички останали възможности.
При наличието на каквито и да е физически симптоми, дори и при нездрав тен или лош дъх, трябва да се постави диагноза от квалифициран лекар, тъй като дори и да има психичен елемент, произходът на болестта може да е физически. Септичните инфекции са центрове на разлагане и като такива те отварят вратата към нисшите форми на елементален живот, чиито функции са да помагат плътта да се превърне в прах. Замърсяванията в кръвообращението могат да отровят мозъка. Туморните образувания и абсцесите могат да нарушат неговите функции. Тези неща могат да се диагностицират единствено от човек, който познава и разбира тялото. Професионалистът е най-подходящият в случая, а най-доброто място за поставяне на диагноза е болницата. Нещо повече, ако нещата се влошат, единственият човек, който може да извади кестените от огъня, е човекът, чийто подпис върху даден документ признават властите. Ако се окаже, че пациентът е лунатик, какво ще направи с него неквалифицирания човек? Много голяма част от случаите с признаци за психична атака се оказват лунатици или истерици. Много трудно се диагностицира началния стадий на лудостта. Истерията е измамна и благовидна. Лекарят, който се сблъсква с човешката природа всеки ден, ще открие тези две състояния много по-бързо от начинаещия, който не ги е срещал преди.
Може да възразите, че много трудно се открива лекар, който има положително отношение към окултизма. Да се спори по този въпрос, означава, че не се разбира правилно ситуацията. Лекарят не се вика, за да сътрудничи на дадена окултна ситуация, а да прегледа и изследва за някакво физическо заболяване и ако открие такова, да го лекува. Той не се интересува от окултните мерки, които се предприемат за благото на неговия пациент повече, отколкото от църквата, която пациентът посещава.
Ако лекарят не открие доказателства за органично заболяване или оплакването е относно разширени вени, които очевидно не влияят на умственото състояние, може да се каже, че случаят е преминал първия тест. Вече знаем, че си заслужава да приложим психично изследване. Ако случаят е тежък или оплакванията са от дълго време, лекарят вероятно ще реши, че пациентът е омаломощен и ще продължи да лекува конкретното състояние. Всичко това е полезно, тъй като колкото е по-добро физическото състояние на пациента, толкова по-силен ще бъде неговият контрол върху разума и неговата издръжливост. Сънотворните лекарства трябва да се избягват, но ако има нужда да бъдат предписани, пациентът трябва да бъде наблюдаван по време на сън от някой, който знае как да пази окултно бдение. Стаята, в която той спи, трябва да бъде прочистена и изолирана. Обикновено, ако човек, който е на астрално ниво, се сблъска с окултна атака, той се скрива отново в тялото си както заек в дупката си и се събужда като че ли от кошмар. Но ако сънят е неестествено дълбок поради приспивателното, пациентът не може да се събуди и по този начин е заклещен в астрала – нещо, което е най-малко желано в случай на психична атака. Ако е неотложно вземането на приспивателно, тъй като безсънието не може да продължава безкрайно, човекът, който наблюдава спящия, трябва внимателно да следи дали сънят е нарушаван от сънища. При мърморене, бръщолевене или гърч той трябва незабавно да извърши съответните действия на прогонване и да прошепне в ухото на спящия успокоителни и убедителни внушения, така както се прави в случай с малко дете. Една от най-измъчващите черти на психичната атака е, че жертвата се страхува да заспи, тъй като чувства, че по време на сън е беззащитна.
Много може да се направи на физическо ниво, за да се помогне на човека, който претърпява окултна атака, така че ние можем да имаме предвид тези физически методи, докато сме приели ролята на доктор, занимаващ се със случая. Особено ценна е слънчевата светлина, защото тя засилва аурата и я прави по-устойчива. По тази причина хората често получават съвет да отидат в провинцията, но за жертвата на окултна атака да се потопи в затънтено село не е най-мъдрото решение. Елементалните сили са много по-мощни далеч от градовете и ако човек е заплашен от наплив на атавистични сили, за него е по-добре да се придържа към човешките тълпи. Морето също е елементална сила, която трябва да се отбягва, тъй като водата е елемент, който е тясно свързан с психизма. При избор на оздравително място за човек, който страда от психически проблеми, трябва да се избягват високите планини и големите водни басейни Най-доброто място са минералните бани. Игрите, физическите тренировки, масажите – всичко, което подобрява телесния статус, е безценно, но не трябва да се позволяват дълги самотни разходки, тъй като те провокират и носят риска от извършване на самоубийство. Жертвата на окултна атака трябва на всяка цена да избягва усамотението.
Има още едно много добро просто средство, което носи изключително облекчение в случай на психична намеса. Очевидно е, че атаката се извършва през психичните центрове, следователно, всичко, което затваря тези центрове прави жертвата относително неприкосновена. Всеизвестно е, че солидният материалистичен тип човек може да живее безнаказано на места, обитавани от невидими сили, които могат да доведат чувствителните до лудост и самоубийство. Знае се също, че не може да се извършват психични дейности на пълен стомах. Най-добрите резултати се постигат по време на гладуване. Очевидният извод от изброените факти е, че ако искаме да държим затворени психичните центрове, трябва стомахът винаги да е пълен. Човек, който се сблъсква с психична атака, не бива да прекарва повече от два часа без храна.
Някои от най-важните психични центрове са в главата. Един от най-простите начини да ги деактивираме е като изтеглим кръвта надолу от главата. Това ефикасно може да стане като се вземе гореща вана или се поставят краката в гореща вода със синап. Друг важен център е слънчевият сплит. По време на психична атака там често се чувства напрежение и болка. Голяма бутилка с много гореща вода, поставена върху слънчевия сплит (между ребрата, на една ръка разстояние от стомаха) ефективно ще облекчи напрежението на това място. Натискът, дори и без гореща вода, дава облекчение, както и стегнатата подложка, придържана от колан или корсет.
По време на психична атака трябва да са свободни преди всичко червата, тъй като нищо не носи толкова вреди, колкото натрупването на негодни отпадъци в тялото.
Всички тези прости физически средства са лесно достъпни. Те не могат да осигурят лечение за психичните патологии, нито пък пълна защита от психична атака, но донасят огромно облекчение на страданието. Те позволяват на жертвата да осъществи много по-успешна съпротива и като облекчават напрежението, повишават нейната издръжливост. В много от случаите на психична атака побеждава този, който издържи най-дълго. Психичните атаки от човешки същества не могат да се поддържат безкрайно, тъй като те изразходват твърде много енергия.
Има една стара поговорка: „Никога не използвай голяма лопата, ако и малката върши работа.“ Физическите методи на защита включват много по-малко изразходване на енергия в сравнение с психичните. Следователно трябва да се използват възможно в най-голяма степен. Защо да си правим труда да изгонваме земните елементали чрез ритуал, ако можем да го направим с хапче?
В тази връзка трябва да отбележим и важността на диетата. Широко разпространената пропаганда на Теософското общество създаде предпоставки на вегетарианството да се гледа като на обезателно условие за занимаване с окултизъм. Това не е точно така. Западната Езотерична Традиция не счита вегетарианството като част от своята система, а учи, че човек трябва да взема умерено и въздържано от храната на земята, където живее. Със сигурност може да се твърди, че окултизмът и вегетарианството образуват една безразсъдна и несмилаема комбинация за европееца, от която като резултат се получава свръхчувствителност, правеща труден живота в нашата цивилизация.
Вегетарианството изисква пълно разбиране, приемане и изключително балансиране, за да е успешно, а дори и тогава много хора не могат да усвоят растителните протеини, които не са толкова лесно приемливи, колкото животинските. Само опитът и експериментирането могат да покажат дали вегетарианската диета е подходяща за даден човек. Недоброто храносмилане не е единствения показател, че нещата не са наред. Липсата на апетит, загубата на енергия и тегло или наличието на отпуснатост и сънливост са сигнали за опасност, които, ако се пренебрегнат, водят до хронично разклатено здраве. В началото вегетарианството може да се понесе от дадения индивид доста леко, но след продължителен период, понякога и след години той открива, че става податлив на неврит, невралгия, ишиас или едно или друго нервно заболяване. Това е сигурен признак, че вегетарианският режим не осигурява достатъчно хранителни вещества, не защото не съдържа необходимите хранителни съставки, а защото организмът не може да ги асимилира и тялото ги изхвърля без да ги оползотвори. Винаги когато има наличие на невралгични болки, които усложняват случая на психична намеса, може да се подозира хроничното недохранване като причина за хипертрофирал психизъм. В тези случаи ще се открие, че постепенното връщане към смесена диета води до снижаване на свръхчувствителността. Формираните нежелани контакти ще избледнеят, а състоянието ще се нормализира. Промяната в режима на хранене трябва да се извършва постепенно, за да не се наруши храносмилането.
Всеки, който има проблеми с психична намеса трябва веднага да преустанови всички окултни практики и да смени обичайните си медитации с молитви от своето детство или с методите на „Нова мисъл“.
Когато са възникнали астрални проблеми, не е време да се отварят психичните центрове. Това, което трябва да направи човек, е да се завърне на физическо ниво и решително да се установи там.
Ако жертвата на една окултна атака се концентрира върху всекидневни и незначителни неща, тя става трудно препятствие за всеки нападател. Какво ще направи нападателят, ако във времето когато той прилага – своето Черно Изкуство, неговата жертва е в местното кино, заливайки се от смях на изпълненията на Чарли Чаплин? Има една стара поговорка, че „клин, клин избива“. Ако се страхувате от невидими опасности, се заемете с някакъв спорт с елемент на риск в него.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар