// Вие четете...

Капризи на времето

Какви са причините за капризите на времето?

Наистина времето е в състояние да ни удивлява със своите капризи. Никого не учудват летните бури, например в южните райони на северното полукълбо, където това е нещо обичайно. Значително рядко се случват такива в северните райони, но още по-рядко или въобще не се случват например по бреговете на Чукотско море.
Обикновено при бури се появяват мълнии, но кълбовидна мълния се отдава да видят на много малко хора. Това явление е краткотрайно и се случва доста рядко. Такова, удивително явление, например се случва през 1972 година в село Полярное на Чукотка, където в дома на селянин влетяла кълбовидна мълния, която след това е пробила каменна стена и е излязла на улицата. Случаят е публикуван в пресата.
В мащабите на земното кълбо капризите на времето са безчет, те са безкрайно разнообразни, но имат, като правило, една обща черта – възникват неочаквано и изключително рядко се отдава на синоптиците да предскажат тяхното появяване.
Каква е причината за тези капризи? Каква е тяхната природа и как следва към тях да се отнасяме: както към случайни явления, сродни с чудеса или както към явления, изключително редки, но закономерни, не криещи в себе си нищо странно и непостижимо.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар