// Вие четете...

Въпроси за времето

Какви са отговорите?

„Можеш да бъдеш скромен, без да си мъдър, но не може да си мъдър, без да си скромен.“

Защо морето замръзва по различен начин?

Морето понякога замръзва, като се покрива с плътен лед и равна повърхност, а понякога ледът е на петна с неравна повърхност. Замръзването на морската вода, съдържаща повече от 3% разтворени в нея соли е сложен процес, изискващ охлаждането не само на повърхностния слой вода, но и на водата в дълбочина.
При спокойно състояние на морската повърхност този процес се развива еднакво на голяма площ и морето се покрива с тънка и равна ледена кора, където водата се е охладила и е достигнала температурата на замръзване. Образува се еластичен лед със сив цвят, способен да се огъва при неголямо вълнение, което идва от откритата част на морето. Със времето ледът укрепва и увеличава своята дебелина и ако условията не се променят, той се превръща в обичайния морски лед.
При неспокойно море водата се охлажда на цялата си дълбочина, но изведнъж и не на големи площи, а само на отделни петна в отделни точки на голямо отдалечение една от друга. Там, където е достигната нужната температура на охлаждане, възникват ледени петна, обкръжени от все още не замръзнала вода. Вследствие на което се образува цяло поле от такива петна. След определено време петната се свързват и ледът става плътен, но това не става веднага и не по-рано от охлаждането на морската вода по цялата й площ.

Защо при първият студ понякога се образуват ледени цветя?

Шарки и рисунки от ледени кристали във формата на листа на растения или цветя се образуват на топла, леко влажна почва при рязко застудяване. Това най-често се случва на рохкава и ронлива почва, в местата на излизане на въздуха от почвата. Съдържащата се в почвата влага бързо се охлажда и замръзва, при което ледените кристали се разполагат по групи, образувайки причудливи рисунки, наричани скрежни цветя.
Сланата е друг вид на групиране на ледените кристали. За разлика от обикновения сняг, те не са свързани с облаците и могат да се появят в напълно безоблачно време. Сланата възниква на повърхността на почвата, по тревата, различните предмети, притежаващи малка топло проводимост, в ясно и тихо време, когато има силно охлаждане на земната повърхност и нейната температура стане по-ниска от температурата на въздуха. Водната пара, съдържаща се във въздуха, по повърхността на много тела от газообразно състояние преминава направо в твърдо, прескачайки течния стадии – протича тяхната сублимация. Образуват се ледени кристали в формата на шестоъгълна призма, пластина и игли.
При мъгла също може да се получи такова явление, но ледените кристали вече са се образували във въздуха и се отлагат по тънки и дълги предмети. При силен вятър и гъста мъгла ледените кристали имат вид на снежни зърна и могат да бъдат сериозна опасност за електропроводи и други подобни.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар