// Вие четете...

Живот в равновесие

Какви са идеалните пропорции?

„Дълголетието е висше благо. Богатството е китка трева, здравето – съкровище.“

Тогава, как да се храним?

Поддържане на идеалните пропорции между протеини и въглехидрати не е задължително, но поддържането на това равновесие е основното правило, тоест да се поддържа 30% протеини, 30% мазнини и 40% въглехидрати.
Ако искате да разберете напълно хормоналния ефект от храната няма смисъл да се тревожите за процента калории който получавате от всяка макросъставка. Не е важен процентът, който слагате в устата си, а конкретното количество хранителни съставки, изчислени на базата на личната ви нужда от протеини.
Ключът към равновесието е да знаете вашите собствени, уникални нужди от протеини.
Ако сте висок метър и деветдесет и три и килограмите ви са 95 кг дневната ви нужда от протеини е 100 г. Ако е по-малко от това количество, ще страдате от протеиново недохранване. Повече от 100 г пък биха били прекалено много.
Колкото по-дълго стойте извън равновесие, толкова по-дебели ще ставате и толкова по-голяма ще е вероятност да се разболеете, и толкова по-некачествен ще става животът ви.
Във всички останали случаи равновесието между протеини и въглехидрати е силно нарушено.
Ами калориите? Все пак много от диетите не се базират на нищо друго, освен на намаляването на приеманите калории. При равновесието се променя не общото количество калории, а техният източник. Ако човек може да задоволи голяма част от калоричните си нужди чрез по-ефикасно използване на складираните в тялото си мазнини, тогава няма да има нужда да приема толкова калории допълнително през устата.
Всъщност, когато сте в равновесие, увеличената способност да използвате натрупаните в тялото си мазнини за посрещане на енергийните нужди ще доведе до намаляване на приема на калории с около 50%. Когато се храните по начина, водещ към равновесие, вие ограничавате излишните калории, идващи от въглехидратите, а не общия брой калории, и със сигурност не намалявате нужните хранителни съставки.
От друга страна, ако пресечете достъпа си до складираните телесни мазнини, като останете извън равновесие, ще трябва да поглъщате все повече и повече калории, за да поддържате енергийните нива, необходими за базовия метаболизъм. Повече калории означават повече храна. Извън равновесието повече калории означават натрупване на излишни мазнини. А всички знаем, че излишните мазнини означават увеличен риск от заболяване.
Нека обобщим така, основата на равновесието е технологията, използвана при приемане на лекарства. Основната грижа там е контролиране постъпването на лекарствата в кръвния поток. При равновесието основната цел е контролиране на съотношението между постъпващите в кръвния поток протеини и въглехидрати, и по този начин контролиране на последващата хормонална реакция. Това означава да се стараем това съотношение да бъде винаги между 0,6 и 1,0, като идеалният вариант е 0,75.
Лесно е да приготвяте храни с идеално равновесие между протеини и въглехидрати. Ако ги приемате постоянно, вашата награда ще бъде постигането на желания баланс между айказаноидите. Той от своя страна ще ви даде възможност да се радвате на оптимално здраве.
Казано накратко, правилото е адекватно количество протеини, умерено – въглехидрати и малко – мазнини. В крайна сметка това не е някоя особено радикална диета. И е много близка до онази, препоръчвана от нашите баби, макар да не са знаели нищо за айказаноиди и равновесието.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар