// Вие четете...

Живот в равновесие

Каква е формулата?

„Отворена уста гладна не остава. С невежа яж и пий, но не разговаряй.“

Каква е формулата?

Най-кратко казано, храна, айказаноиди, равновесие. Независимо дали искаме да се отървем от болест или да се радваме на добро здраве, пътят ни минава през Равновесието. Но как да стигнем до там? Невероятно лесно е, чрез храната, която консумираме.
Какво представлява тази невероятна формула?
При нея равновесието между макроелементи (протеини, въглехидрати и мазнини) се контролира строго, при всяко хранене, при всяко похапване между основните хранения, всеки ден. Какво общо имат макроелементите с айказаноидите?
Първо, приетата при храненето мазнина е единственият източник на незаменими мастни киселини – химическите тухлички на всички айказаноиди. Същевременно равновесието между протеини и въглехидрати контролира съотношението инсулин – глюкагон, а това на свой ред определя дали произвежданите от тялото ни айказаноиди са „добри“ или „лоши“.
Независимо дали го съзнаваме или не, но това се повтаря на всеки четири до шест часа всеки ден от живота ни. Колкото по-добре се справяме с поддържането на равновесието, толкова по-добри ще бъдат резултатите и толкова по-вероятно става да достигнем до Равновесие.
Ако храната ни е прекалено богата на въглехидрати, ние правим всичко възможно да произвеждаме повече лоши айказаноиди. Защо? Защото предизвикваме свръхпроизводство на инсулин, а последващата продукция на лоши айказаноиди се отразява зле на нивото на кръвната захар. В резултат нямаме достъп до складираните в тялото ни мазнини и това в крайна сметка води до заболяване или затлъстяване.
Следователно, ако храната ни е богата на въглехидрати и усещаме, че се уморяваме все повече, че ни липсва физическа енергия и че трупаме все повече мазнини, вече знаем каква е причината.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар