// Вие четете...

Живот в равновесие

Каква е ролята на въглехидратите?

„И медът горчи, ако е много. Където е многото, там е и боклукът.“

А сега нека да разгледаме една по една тези макросъставки. През последните петнадесет години „капацитетите“ по здравословното хранене възпяват непрестанно достойнствата на въглехидратите. Непрекъснато ни повтарят, че точно те са добрите герои в храненето и ако приемаме повечко от тях, светът ще се превърне в едно по-добро място. В него няма да съществуват неща като сърдечни заболявания и затлъстяване. Водени от подобни хвалебствия, хората започнаха да нагъват хляб, зърнени храни и тестени изделия така настървено, сякаш това бе последеният им ден, като опитваха отчаяно да достигнат онези 80 до 85% от общото количество калории, проповядвани от „доброжелателите” ни, привърженици на високо въглехидратното хранене.
За нещастие, мнозина даже нямат понятие, какво представляват тези съставки. За много хора това са сладкишите и тестените изделия. Попитайте ги, какво представлява даден плод или зеленчук и те най-вероятно ще отговорят, че си е плод или зеленчук, сякаш са отделен тип храна – тип, който могат да консумират в неограничени количества, без да пълнеят.
Е, това може и да ви изненада, но всичко споменато дотук и сладкишите, и тестените изделия, и плодовете, и зеленчуците са въглехидрати. Въглехидратите са просто различни форми на прости захари, свързани в полимери, нещо като годна за консумация пластмаса.
Разбира се, всички се нуждаем от определено количество въглехидрати в своето меню. Тялото трябва да ги приема непрекъснато, за да храни мозъка, който използва глюкоза (форма на захарта) като основен енергиен източник. Когато не извършваме физическа дейност мозъкът ни консумира над две трети от циркулиращите в кръвта въглехидрати, като един истински ненаситник за глюкоза. За да изхрани този ненаситен консуматор на глюкоза, тялото приема непрекъснато въглехидрати и ги превръща в глюкоза.
Всъщност положението е малко по-сложно, отколкото изглежда на пръв поглед. Неизползваните веднага от тялото въглехидрати ще бъдат складирани под формата на гликоген (дълга верига от свързани помежду си молекули глюкоза). Те се складират на две места, в черния дроб и в мускулите. Натрупаният в мускулите гликоген не може да бъде използван от мозъка. Само онзи, складиран в черния дроб, може да се разгради и да се изпрати обратно в кръвния поток, за да поддържа нужните нива на захарта за правилното функциониране на мозъка.
Способността на черния дроб да съхранява въглехидрати под формата на гликоген е много ограничена и те могат лесно да се изчерпят за десет дванайсет часа. Следователно резервите от гликоген в черния дроб трябва да се подхранват непрекъснат. Именно затова ядем въглехидрати.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар