// Вие четете...

Подводен риболов

Каква е опасността от преохлаждане?

Бързото охлаждане на организма е опасно и може да доведе до забавяне на функциите на вътрешните органи, забавяне на дишането и пулса, спадане на кръвното налягане, обща отпадналост и безразличие, забавя се мисленето и накрая постепенно замира цялата жизнена дейност.
По-често и по-опасно явление от преохлаждането е шокът от влизане в много студена вода, който може да предизвика рефлекторно спиране на дишането, вдървяване на крайниците и дори смърт.
Прегряването е също толкова опасно. Още с първите признаци на прегряване, като обща слабост, главоболие вялост, учестен пулс, повърхностно и учестено дишане, повишена телесна температура, гмурецът трябва бързо да се разкопчее, да отпусне колана, да се осигури свободно дишане, гърдите да имат допир с водата, ако не се вземат мерки може да се изгуби съзнание.
Мускулните схващания на крак или ръка са чести явления за неопитния човек. Получават се ай-често при резки и енергични движения, преди мускулите да са подготвени за това или пък след продължително гмуркане и изтощение особено, ако водата е студена. Мускулът се втвърдява, става напрегнат и силно болезнен, не позволява никакви движения. Мускулните схващания не са опасни, спасението е в изпъването на крака и това се прави няколко пъти. За да се предпазим от мускулни схващания трябва да се избягват резките и енергични натоварвания.
Порязванията под водата на миди, остри камъни или друг вид наранявания също могат да бъдат опасни, тъй като могат да станат причина за голяма загуба на кръв.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар