// Вие четете...

Чувства и власт

И това ли е възможно?

„Тези, които търсят чинове, съдбата често заставя да пасат магарета.“

Възможно ли е, пълна власт и неограничена свобода?

Има хора, които се интересуват единствено от това да налагат собствената си власт и да имат неограничена лична свобода, като изобщо не се интересуват за нуждите или чувствата на другите около тях. В повечето случаи тези хора са мъже, поради генетично заложените в мъжкия пол по-слаба нужда от любов и усещане за привързаност, както и по-силна нужда от власт и контрол, но и жените не са далече от истината.
Нуждата за оцеляване на подобни хора е по-слаба от средностатистическата, но все пак те имат достатъчно силен инстинкт за самосъхранение, за да могат да се концентрират за кратки периоди от време върху онова, което правят. За тях е характерно, че почти не съществува нужда от любов и усещане за привързаност, докато нуждата им от лична свобода е огромна. Те са непрекъснато в движение, като се опитват да удовлетворят огромната си нужда от власт, което постигат за сметка на всички, които успят да измамят, изнудят или ограбят. Нуждата им от удоволствия чрез усвояване на нови познания и забавления е променлива и когато тя е по-силно изразена, те с радост учат всичко, свързано с начините за измами и използват всеки, дори случайно срещнат човек. Удоволствие им доставя и възможността да унижават и подиграват хората независимо от тяхната компетентност. За тези хора единственият стойностен и компетентен човек на света са самите те. В началото на всяка връзка с тях те могат да бъдат вълнуващо изживяване, защото са непрекъснато в движение и изпълнени с чар, докато задвижват нещата около поредната си измама. Но поради слабата си нужда за оцеляване, повечето са непоследователни. Животът със такива хора може да е кошмарен, но за сметка на това по никакъв начин не може да бъде скучен.
Възможно ли е, власт без усилия?
Въпросът е, имали и такива хора? Да, има и тези хора другите често ги наричат безделници. Безделникът има много слаба нужда за оцеляване, но за сметка на това никак не му липсва нужда от власт, при това много силна. Безделникът напълно е лишен от онова яростно желание да работи упорито, за да оцелее, поради което много рядко, за да не кажем никога, може да удовлетвори нуждата си от власт.
Слабата нужда за оцеляване обяснява и липсата на стремеж да направи нещо за себе си, още по-малко пък за другите. Именно високата му нужда от власт до такава степен е повдигнала самочувствието му, че той живее с погрешна, не реална представа за взаимоотношенията си с другите. Той счита, че почти всичко, което другите биха поискали да направи за тях е под неговото достойнството. Взаимовръзката между тези две нужди, желание за огромна власт и пълна липса на стремеж да работи за да я осъществи е същността на личностния профил на безделника. Приказките и идеите му са грандиозни, но делата съвсем нищожни.
Поведение на безделника се охарактеризира с пикове и спадове и отразява биполярното му двойнствено отношение към реалността и опитите му да се справи с нея. Безделникът, когато се намира на върха на цикъла, изпада под влиянието на своята огромна нужда от власт и в своя собствен стойностен модел на поведение се вижда като много властна, почти всемогъща личност. Именно това е причината в реалния живот той да се държи като такъв. Тези хора никак не желаят, а и не са в състояние, да се видят такива, каквито са в действителност. Въпреки цялата им кипяща енергичност, когато са на върха на цикъла, те не могат да направят и да постигнат нищо съществено, тоест вдигат много шум за нищо. Тези хора приличат на мощен автомобил с огромен разход на гориво, но дори не успяват да потеглят, тоест цялата им пара е за свирката.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар