// Вие четете...

Капризи на времето

Има ли промяна на климата на Земята?

В последно време се заговори за промяна на климата на Земята. И преди е имало топли, както и студени зимни или летни сезони. Ако в един район на земното кълбо зимата е сурова, то тя не е обезателно да бъде също сурова в друг район.
Да бъдат оценявани колебанията на климата не трябва да се наблюдава само един район и даже континент или полукълбо, трябва да се наблюдава цялата планета.

Например, в източно европейските райони на северното полукълбо през двайсти век са били няколко периодични затопляния и застудявания сменящи се един с друг. Затоплянето през 20-те години се сменя с захлаждане през 40-те, след това отново е имало някакво затопляне в 50 – 60-те години и отново захлаждане през 1974 година.

В южното полукълбо никакви признаци не са наблюдаване за такива периодични колебания, когато през 1979 година зимата е настъпила с месец по-рано от обичайното. Сравнително сурова е била зимата в ред райони и на двете полукълба за 1979/80 година.

И така, имайки в предвид тези факти, както и необичайно топлите лета в различни райони на планетата през миналия век, нямаме никакво основание да твърдим, че климатът на Земята се променя в една или друга посока.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар