// Вие четете...

Въпроси за времето

Има ли основание дългосрочните прогнози да се считат за проблем?

На двадесети век се присвояваха множество епитети и събития, като знаменателни, сензационни, значителни и т.н. И нека да си припомним множеството открития на века, болести на века, мачове на века, убийства и даже кражби на века и накрая проблеми на века. Сред последните се нарежда и проблема за дългосрочното прогнозиране на времето. Имали основание за това? Едва ли. Появата на този проблем не по наше време, а съществува от преди хиляди години, но и сега не е намерено напълно неговото решение и едва ли скоро ще стане.
Какво ще бъде времето на следващия ден, месец, сезон или година винаги ще интересува хората. В древността човек е зависил от времето не по-малко отколкото сега. Първобитния събирач на корени, ловеца, скотовъда, земеделеца всички те се нуждаели от предвиждане на времето. Но за съжаление верните, правилните признаци за предсказване на времето в природата не са чак толкова много, особено пък онези които да подсказват за бъдещи промени.
Древните исторически литературни източници споменават за състоянието на времето и неговите промени, управлявани от бог, разни богове или неговите слуги. Античните учени, например Аристотел, са забелязали връзката между отделните явления, в това число между направлението на вятъра и състоянието на небето, но по-далече от това не са стигнали.
Учените, започвайки от Аристотел са се занимавали с този проблем повече от две хилядолетия и едва през миналия век науката е постигнала някакъв успех, при това доста скромен. Само най-смелите оптимисти сред метеоролозите изказват надежда за успешно дългосрочно предсказване на времето. Въпросът за пълното решаване на проблема за дългосрочното предсказване на времето и през кой век той ще бъде решен за сега остава открит.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар