// Вие четете...

Поведенчески модели

Имат ли жените магическа сила?

G80„Което не го може лъвът, може го лисицата.“

Обоняние и вкусови усещания?

При жените усещането за вкус и мирис е много по-силно развито, отколкото при мъжете. Човекът разполага с приблизително 10 000 рецептора за вкус, чрез които различава поне четирите основни вкусови усещания. Рецепторите за сладко и солено са разположени на върха на езика, тези за кисело са от двете му страни, а за горчиво са съответно в задната му част. Мъжете имат по-добре развит вкус за солено и горчиво, затова и пият бира, а жените усещат по-добре сладкото, поради което на света има много повече жени, отколкото мъже които да обичат шоколада.
Като закрилница на домашното огнище и събирачка на плодове и растителна храна, жената е развила способност да различава кога плодовете и зеленчуците са достатъчно узрели, за да ги откъсва и по тази причина небцето й станало силно чувствително към вкусовото усещане за сладост. Това обяснява защо жените обичат сладкишите и защо повечето контрольори на вкусовите качества на хранителните продукти са жени.
Обонянието на жената не само че е по-добре развито от това на мъжа, но то става дори още по-чувствително в момента на овулация по време на нейния месечен цикъл. Тогава носът й безпогрешно улавя мириса на феромони и свързаните с мъжа мускусови аромати, а това са миризми, чието отличаване става на подсъзнателно ниво. Жената е в състояние да разшифрова в какво състояние е имунната система на мъжа. И ако мъжът е здрав, жената ще го нарече „привлекателен“, а ако имунната му система е по-устойчива от нейната, тя би казала, че той притежава „странна магнетична сила“. Но ако нейната имунна система е по-силна и устойчива от неговата, то тя по всяка вероятност няма да го намери за особено съблазнителен.
Силната имунна система надарява мъжа със „странна магнетична привлекателност“. Изследователи са открили, че жените са способни да анализират състоянието и да установят разликите в имунните системи на двама мъже при среща само за три секунди. Хармоничното съотношение между двете имунни системи дава на потомството по-благоприятен шанс за оцеляване. Един резултат от тези изследвания може да бъде открит понастоящем на всички щандове за козметични продукти, където на мъжете се предлага голямо разнообразие от кремове и мазила, чиято реклама гласи, че съдържат различни привлекателни феромонни аромати, направо подлудяващи жената и възпламеняващи желанието й за секс.
Имат ли жените магическа сила?
Ролите, предопределени ни от еволюцията на човешкия вид, са ни екипирали с биологичните умения и възприятия, необходими за оцеляването ни. Векове наред хората са се удивлявали и изпълвали със страх от „магьосническите“ и „свръхестествените“ сили на жените, а също и от прословутата женска интуиция. През осемдесетте години на миналия век тези качества най-сетне са били научно тествани и измерени, а в резултат на проведените изследвания било доказано, че жената има много по-съвършени сензорни възприятия. Повечето „вещици“ са били жени, редовно и безжалостно умъртвявани от мъжете, които били неспособни да разберат биологичните различия между двата пола. А жените просто са надарени с по-чувствителни сетива и затова могат да долавят и най-малките нюанси в поведението на хората, в тона на гласа и в интонацията на изказа, както и при всички други сензорни стимули. Дори и днес съвременните жени често стават жертва на различни обвинения и предразсъдъци поради по-добре развитите си биологични способности и нерядко хората изсипват с труд спечелени пари в ръцете на астролози, екстрасенси, гледачки на карти, нумеролози и други шарлатани, които предлагат разгадаване на „свръхестествената“ женска интуиция. По-добре развитите и по-чувствителни сензорни възприятия на жената в значителна степен допринасят за по-ранното узряване на подрастващите момичета. Приблизително на седемнадесет годишна възраст повечето момичета вече могат да действат като възрастни, докато на същата възраст момчетата обикновено все още се държат по детски, а някои от тях дори си остават такива до края на живота си.
Защо казваме, че мъжете са нечувствителни? Това е така не само защото сензорният апарат на жената е по-съвършено развит, но и защото възприятията на мъжа, образно казано са по-притъпени в сравнение с нейните.
Надарена с по-тънък усет за нюансите, жената очаква от мъжа не само да разшифрова сигналите, които му дава посредством слово, глас и език на тялото, но и да предугажда нейните желания и нужди. Тя очаква от мъжа всичко това, така както би го направила всяка друга жена, но поради еволюционното разпределяне на ролите за всеки от тях, това просто е невъзможно. Жената предполага, че мъжът ще разбере нейните нужди и желания, а когато види, че той изобщо не схваща за какво става дума, обикновено го обвинява, че е „нечувствителен“ и че „не загрява“. Жените отдавна са разбрали това свое предимство и успешно го използват за да манипулират мъжете, като ги обвиняват, че не ги разбират. На мъжете не им остава нищо друго освен да се оправдават с фрази от рода на „Да не искаш да ти чета мислите?“
Редица изследвания доказват, че мъжът просто е неспособен „да чете мисли“, но добрата новина е, ако може така да се каже, стига да поискат, повечето от мъжете могат да се научат да разшифроват не словесните и вокални послания на жената или поне да реагират по правилния начин.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар