// Вие четете...

Поведенчески модели

Имат ли власт жените?

„Любовта не е милостиня – всекиму не можеш да я дадеш.“

Имат ли власт жените?

С властта си над мъжете жените са диктували историята. Знаем каква роля има Клеопатра за краха на Римската империя. Както учи Библията, всички ние все още изкупуваме греха, към който Ева е тласнала Адам. Още от зората на човечеството нежният пол притежава тази мощ над „силния“ и вие като негова представителка не правите изключение дори и по отношение на това, да накарате мъжа, с когото се срещате, да потърпи, преди да получи бонусите. Разбира се, може да му се отплащате по малко – възнаграждението е част от развитието на връзката през изпитателния период. Можете да се прегръщате и целувате, да водите телефонни разговори, да се разхождате заедно, да си поделяте фунийка сладолед, да излизате с него на вечеря. Времето, което му отделяте, е вид възнаграждение. Не можете да си представите вълнението, което изпитват мъжете, докато очакват срещата си с вас, и после, когато се появите – изкусително гримирана, с блестящи устни, с омайни коси и сияйно тяло. Не е възможно да се опише удовлетворението, което мъжът чувства, знаейки, че си е осигурил част от времето ви. Отделно, възможността другите да го видят с вас е допълнителен бонус – себе утвърждаване в очите на хората, което е много важно за него. Прегръдките, целувките, старанието, което влагате в подготовката си за срещата, желанието ви да излезете с него, размяната на палави имейли – всички тези неща са от щедро по-щедро възнаграждение. Ала любовния акт, чрез който се създават деца и който е в основата на семейството, е допълнителен стимул.
И така, мъжът има на разположение тези три месеца, през които да покаже доколко е достоен, а вие – да прозрете що за човек е. Жените притежават уникална детективска дарба, с която направо посрамват разследващите органи на полицията и карат криминалните сериали да изглеждат като уроци по аритметика. Жените са ненадминати в разкриването на факти за мъжете, за които и самите те не са подозирали, така че се захващайте за работа. Разиграйте различни сценарии, които ще го поставят в реални житейски ситуации, ще ви помогнат да вникнете под повърхността и разберете дали той заслужава бонусите, които предлагате. А ето и няколко насоки, които могат да ви бъдат полезни.
И така, как реагира той, когато споделите, че имате проблеми?
Да предположим, че колата ви се е повредила, бойлерът е взел-дал или децата са се развилнели и не можете да се справите с тях. Изтощена сте, напрежението е изписано на лицето ви и се усеща в гласа ви. Обнадеждаващ знак за развоя на връзката ви е, ако той прояви интерес към проблема ви. Това означава, че е с вас от достатъчно дълго време, за да познава кога не сте на себе си, и че отношенията ви бележат напредък. Ако обаче, след като сте споделили, че се притеснявате как ще отидете на работа, понеже в момента нямате пари, за да откарате колата в сервиз, той ви остави да се оправяте сама, зачеркнете го от списъка. Тук е нужно да се внесе яснота – не го молите за пари за ремонт, а просто искате да установите дали проявява достатъчно загриженост и би се притекъл на помощ или със съвет, или като поеме инициативата за решаването на проблема. Предложи ли ви да става по-рано и да ви кара до работата, докато колата е на ремонт? Даде ли ви телефона на свой познат механик, който ще ви направи голяма отстъпка? Поиска ли да надникне сам под капака, или пък да ви заведе при приятеля си, който има сервиз и с удоволствие ще ви направи услуга?
Истинските мъже не оставят жената, която обичат, в нужда. Онзи, който не прояви готовност да ви помогне, когато сте в затруднено положение, не е подходящ кандидат за допълнителните стимули.
Ала онзи, който легне под колата с кутия инструменти и излезе часове по-късно омазан с масло и измъчен от таратайката ви, е мъж, който заслужава да го възнаградите със студена бира, а по-нататък и с нещо по-специално.
Как реагира той, когато е под напрежение?
Да предположим, че бившият ви партньор ви се обажда по телефона. Много ви е неприятно, понеже раздялата е била изключително тежка и не желаете да си причинявате това отново. Казвате на новия си приятел, че сте обезпокоена и не знаете как да се отървете. Мъжът на място веднага би се привел в режим за справяне с проблеми и би се поблъскал над задачата, какво да стори, за да попречи на натрапника да се обажда, и ви възвърне чувството за сигурност.
Възможно е да предложи следващия път, когато бившият ви се обади, да говори вместо вас. Това е малко крайно, но някои мъже няма да се поколебаят да вдигнат слушалката и поставят нахалника на място. Друг вариант е да ви посъветва как да парирате нежеланите разговори в бъдеще – например като блокирате номера, настроите телефона да звъни със специална мелодия или дори като ви даде наставления какво да кажете, за да се отървете окончателно. Това е ситуация, изпитваща способността му да устоява на напрежение. В нея се изисква не действие, а противодействие. Ако новият ви приятел ви заяви, че не желае да се меси, той не заслужава допълнителните стимули. В живота постоянно ще бъдете подложени на подобни ситуации и трябва още от началото да сте наясно дали той е готов да се изправи срещу проблемите. Ако в случая у него се събужда инстинктът на закрилника или започва да търси изход от положението, то той ви възприема като своя любима и може би заслужава да получи някой бонус.
Как той реагира на лоши новини?
Представете си, че загубите свой много близък човек. Как ще постъпи мъжът до вас? Онзи, който се отнася сериозно към връзката ви, незабавно ще ви предложи утеха и подкрепа, за да имате възможност да се отдадете на скръбта си. Може например да изведе децата за няколко часа, за да останете насаме със себе си, или да ви придружи до ритуалния дом, така че да бъде до вас, когато уреждате подробностите по погребението, и изрази съболезнованията си към семейството ви. Имайте предвид, че по всяка вероятност няма да пожелае да присъства на церемонията и да слуша, докато се отдавате на свидни спомени за починалия. Това не е в природата му. Но ако е мъж на място, ще реагира на вашата скръб с някакво решение и ще стори каквото е по силите му, за да спре сълзите ви, защото му е тежко да вижда любимата си разстроена. Ако не ви предложи утеха, така че да ви олекне поне малко, не се колебайте да го „уволните“ и завинаги да го лишите от правото на допълнителни стимули.
Достойният кандидат за тази привилегия е онзи, който ви оказва подкрепа, независимо от това какво ще ви сполети. Ако загубите работата си или се окажете в затруднение да покривате дължимите плащания поради непредвидени разходи, той ще разбере, че се нуждаете от него, и ще ви се притече на помощ било като осигури средства за минималните вноски по сметките, като напазарува за вас, или напълни резервоара на колата ви от собствения си джоб.
Как той реагира, когато му откажете?
Стигаме до истинската същност на връзката – как ще постъпи вашият партньор, когато поиска да правите любов, а вие му откажете. Реакцията му в тази ситуация ще ви разкрие всичко, което ви е необходимо да знаете за него. Ако телефонните разговори, цветята и срещите секнат или се разредят значително, трябва да осъзнаете, че той се е интересувал единствено от правенето на любов. Същото важи и ако заяви, че не желае да чака повече и ще си намери друга – не се колебайте да му посочите вратата. Така ще си спестите главоболията. Ако обаче отказът ви не го отблъсне и не охлади желанието му да ви опознае и докаже, че отговаря на условията за присъждане на бонуси, това означава, че той искрено се интересува от вас.
Не си правете грешни изводи, ако все още се стреми към бонуса, ала заедно с него се вълнува и от това, как се чувствате и как си представяте развитието на връзката ви във времето. Реакцията му показва, че отношенията ви прерастват в нещо по-сериозно, а вие искате точно това, нали?
Това е всичко. Деветдесет дни изглежда дълъг период от време и трябва да сте много изобретателна, за да поддържате интереса му към себе си и към онова, което градите.
За да се концентрирате върху взаимоотношенията си, вижте следните няколко предложения, които ще ви помогнат за правилното им развитие. Посещавайте места, които ви позволяват, да се опознаете – ако той е запален по фотографията, идете на фото изложба, ако пък вие се увличате от кулинарното изкуство, запишете се на курс по готварство. Организирайте барбекю в дома си, за да го запознаете с приятелите и семейството си – добрият кандидат ще се чувства добре сред любимите ви хора. Ако сте вярваща, накарайте го да ви придружи на църква. Запишете се на уроци по латино танци – така ще разберете дали обича да овладява нови умения, а и дали има… чувство за ритъм. Организирайте си пикник в парка заедно с децата. Така лесно ще узнаете дали се чувства добре с тях. Научете повече за музикалните му предпочитания и идете заедно на концерт. Преоткрийте детето в себе си и прекарайте една вечер в някой лунапарк. Покорете непознати територии на забавлението – опитайте нещо ново и за двама ви. Запишете се като доброволци към социална кухня или дом за деца. Можете да научите много за него от това, дали изпитва потребност да помага на другите. Метнете се в колата и обикаляйте безцелно града. Освен адреналина от високата скорост ще имате и отлична възможност да си поговорите. Открийте някое романтично кътче, откъдето да съзерцавате залеза. Запалете се по домашните игри за двама – шах, табла и т.н. Направете си дълга среднощна разходка под обсипаното със звезди небе. Изпращайте му палави есе меси. Така той ще предвкусва наградата и ще знае колко сте способна, пък и от отговорите му ще се уверите, че е грамотен. Четете си откъси от любими книги. Организирайте си „кино вечер“ в хола и изгледайте любимите си филми. Идете в музикалния магазин и прослушайте новите албуми на любимите си изпълнители. Предизвикайте го на някакво глупаво забавление – да построите пясъчен замък, да поиграете на топчета и т.н. Заведете го на комедийно шоу. Ще откриете много за него от чувството му за хумор и мярка.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар