// Вие четете...

Капризи на времето

Изненада ли са капризите?

Защо в средиземноморските страни, отличаващи се с мек климат, понякога вали сняг?

Причините за топлия и мек климат с безснежна зима на средиземноморските страни са системата планински хребети на Европейския континент, значителната височина на слънцето над хоризонта, даже и през декември, както и относително високата температура на водата в морето. Но в отделни години хладни въздушни маси от Северна Европа все пак преминават през планинските проходи, предизвиквайки кратковременни захлаждания, формирайки дълбоки циклони, които пък от своя страна се преместват към Централна Европа и Балканския полуостров, причинявайки обилни валежи и щормово време.

Какво е леден дъжд?

Леденият дъжд представлява сам по себе си вид валеж, състоящ се от малки ледени прозрачни топчета. Те се образуват при замръзване на дъждовните капки. Падайки на земята те замръзват и съединявайки се създават ледена кора с неравна повърхност.
Това явление се случва в условията на продължителни валежи, свързани с малко подвижни атмосферни фронтове, когато влажният и топъл въздух взаимодейства с намиращия се под него хладен въздух. Отлагането на леда при леден дъжд може да бъде значителен и да достигне няколко сантиметра дебелина.

Познати ли са снежните преспи на жителите на Европа?

От време на време, но не и всяка година в Европа се наблюдава силен снеговалеж и снежни бури. Височината на снежните преспи, разположени от към вятъра по склона на възвишенията, на места достига 6 м.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар