// Вие четете...

Мъдрости от миналото

Изграждане на Балтийския флот.

„Първият удар е половината от сражението.“

След войната с Турция и завладяването на Азовско море, стремежите на Петър I били насочени към борбата за достъп до Балтийско море, чийто успех е предопределен от наличието на военна мощ в морето. Разбирайки това отлично, Петър 1 започва изграждането на Балтийския флот. Речни и морски военни кораби били заложени за строеж в корабостроителниците на реките Сяз, Свир и Волхов, седем кораба с 52 оръдия и три фрегати с 32 оръдия се строели в корабостроителниците в Архангелск. Създавали се нови корабостроителници, броят на леярните за желязо и мед в Урал растял.

Във Воронеж се установило отливането на корабни оръдия и оръдейни топки (гюлета) за тях. За сравнително кратко време била създадена флотилия, която се състояла от бойни кораби с водоизместимост до 700 тона, дължина до 50 м. На двете им или трите палуби се поставяли до 80 оръдия и 600-800 членове на екипажа.

Към по-маневрените и бързи кораби се отнасят фрегатите, имащи три мачти, една или две палуби. Дължината на тези кораби не надвишавала 35 м, те били въоръжени с оръдия (до 40 единици). Най-масовите военни кораби били галери, способни да действат особено ефективно в зоните на шхерните, тесни заливи със скалисти брегове.

За сигурен изход към Финландския залив Петър I концентрирал основните си усилия върху завземането на земи в съседство с Ладога и Нева. След 10-дневна обсада и ожесточен щурм, при съдействие на гребна флотилия от 50 лодки, първа пада крепостта Нотебург (Орешек), която скоро е преименувана на Шлиселбург (Ки-град). По думите на Петър I, тази крепост „отворила портите към морето“. След това била превзета крепостта Ниеншанц, разположена при вливането в Нева на река Охти.

Вземане в плен на два шведски кораба при устието на Нева. 7 мая 1703 г.

За да блокира изцяло входа на Нева за шведите, на 16 (27) май 1703 г., в устието й, на остров Заячи, Петър 1 полага основите на крепост, наречена Петър и Павел (Петропавловск), и пристанищния град Санкт Петербург. На остров Котлин, на 30 версти от устието на Нева, Петър I разпорежда изграждането на крепост Кронщат, за да защити бъдещата руска столица.

През 1704 г. на левия бряг на Нева започва изграждането на адмиралтейска корабостроителницата, на която скоро е било предопределено да се превърне в основната вътрешна корабостроителница, а на Санкт Петербург – корабостроителния център на Русия. През август 1704 г. руските войски, продължавайки да освобождават балтийското крайбрежие, превземат Нарва с щурм.

Линеен кораб от Балтийския флот „Полтава“.

Последствие като други значими събития е Северната война, която се провежда на сушата. На 27 юни 1709 г. в битката при Полтава шведите претърпели сериозно поражение. За окончателната победа над Швеция обаче било необходимо да се смажат морските им сили и да се установи превъзходство на руския флот в Балтийско море. За постигането на тази цел били необходими още 12 години на упорита борба, предимно по море.

В периода 1710-1714 г. със строителството на кораби във вътрешни корабостроителници и закупуването на такива от чужбина Русия създава доста силен галерен и парусен флот в Балтийско море. Първият от линкорите, поставени през есента на 1709 г., е бил кръстен “Полтава” в чест на изключителните победи над шведите.

П.Н.Вагнер. 1912 г. Гангутското сражение. 1714 г.

Високото качество на руските кораби било признато от много чуждестранни корабостроители и моряци. Така един от съвременници на Петър 1, английският адмирал Поррис, пише: „Руските кораби са във всички отношения равни с най-добрите кораби от този тип, които се предлагат в нашата страна, и освен това те са по-изрядно завършени“.

М.Бакуа. Морска баталия между шведския и руския флот под командването на щаутбенахт Эреншельд

Успехите на местните корабостроители са били много значителни: до 1714 г. 27 линейни кораба с 42-74 оръдия са влезли в Балтийския флот. 9 фрегати с 18-32 оръдия, 177 скампавеи и бригантина, 22 поддържащи кораба. Общият брой оръдия на корабите достигнал 1060. (Скампавея е малка бърза галера с 18 чифта гребла, с едно или две оръдия и една или две мачти с коси платна).

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар