// Вие четете...

Морал и Православие

За суеверията.

Ket„Който се бои от всяко облаче, никога не пътешества.“

За суеверията.

Колкото повече човечеството се отдалечава от Божествените истини, толкова повече суеверията навлизат в битието на хората. Суеверията се срещат и при религиозни хора, които не са просветени достатъчно. Някои хора се боят от петък, тринадесети. Те смятат, че този ден и дата носят нещастие, а трябва да се знае, че всички дни и дати са прекрасни и Бог ни подкрепя винаги, защото времето е негово творение. Мнозина очакват щастие от четирилистна детелина, чукат на дърво за щастие или пък да не ги достигне нещастие, вместо да се прекръстят в името на Христос. Стискат палци, за да им се случи нещо хубаво, вместо да стиснат трите пръста и да изпълнят кръстния знак. С нетърпение очакват няколко последователни цифри от календара, за да сключат брак или да отпразнуват някое събитие, сякаш бездушните числа ще им донесат щастие. И това се случва не между неуки и не просветени, а сред интелигентни и образовани хора. Никакви съвременни университети и научни институти, никакви училища и просветни заведения не са в състояние да предотвратят примитивните суеверия. Това е защото, щом изчезне правилната вяра, по необходимост на нейно място се настанява суеверието. Изпразни ли се водата от бутилката, на нейно място се настанява въздухът.
Много хора се питат, има ли Бог? И това е защото не го виждат. Но всички знаем, че съществува и това, което не се вижда. Точно така е записано и в Светата Библия, че „Бога никой никога не е видял“, но вярващите хора чувстват, че Бог съществува, защото навсякъде в света виждат неговите творения. Има една голяма част от човеците, които не вярват в Бога, но пък вярват в това, например, че ако черна котка им мине път, няма да им върви през целия ден или в начинанието към което са се запътили. Всъщност такива хора се смятат за не вярващи в Бог, но пък за това вярват в такива глупави суеверия като черната котка.
Безброй са суеверията, загнездили се в пустите човешки души. Те всяват страх от предстоящи събития и правят човека лабилен и несигурен. Трагично е, че в много случаи те се надяват на материални изображения, вместо на Бог. Често може да се видят хора, които да носят със себе си различни муски или амулети, вместо да носят Христовия кръст до сърцето си. Хората и тяхната фантазия измислят какви ли не суеверия, вместо да повярват в нашия Господ Бог Исус Христос, Който може да помогне на всеки човек и във всяка ситуация, ако Го призовем от душа и сърце.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар