// Вие четете...

Нестандартни размишления

Защо щастието ни убягва?

„Щастието идва в дома, в който се чува смях.“

Защо щастието ни убягва?

Един от начините да се преборим с бездействието е да се научим да живеем в настоящия момент. Животът в сегашния момент, връзката с вашето „настояще“ е в основата на ефективния начин на живот. Ако се замислите над това ще видите, че наистина нямате друг момент в който да живеете. Единственото, което имате, е „настоящето“, а бъдещето е само друг настоящ момент, който ще се изживее, когато настъпи. Съвсем е сигурно, че не можете да изживеете този момент, преди да е настъпил. Проблемът обаче е, че нашата култура отмества ударението от „настоящето“ и ни съветва: „Пести за бъдещето“ „Мисли за последствията“. „Не бъди разточителен.“ „Мисли за утре.“ „Вземай мерки за времето, когато ще бъдеш пенсионер.“
Избягването на настоящия момент е станало своеобразна болест на нашата култура. Непрекъснато се налага да формираме условни рефлекси – жертвай настоящето, заради бъдещето. Доведен до логическия си край, този атитюд е не само избягване на удоволствията в нашето „настояще“, а означава избягване на щастието завинаги. Когато настъпи бъдещето, то става настояще, което трябва да използуваме, за да се подготвим за бъдещето. Щастието е за утрешния ден и следователно вечно ни убягва.
Болезненото избягване на настоящия момент приема различни форми. Ето няколко типични модела на такова поведение.
Представете си, че сте решили да отидете на разходка в гората, за да се наслади на природата и да изживеете с удоволствие настоящите си моменти. Докато вървите из гората, оставяте съзнанието си да блуждае и да се спира на всички дейности, които би трябвало да извършите вкъщи. Децата, покупките, къщата, сметките, наред ли е всичко? От време на време умът ви лети напред и вие си мислите за това, което ще трябва да направите след разходката. Така преминава вашето „настояще“, заето с мисли за минали и бъдещи събития. Изгубена е рядката възможност да изпитате удоволствието в настоящия миг да се насладите от присъствието си сред природата.
Да речем, че сте на плажа с намерението цялата си ваканция да се забавлявате и да прекарате в слънчеви бани, но вместо да се наслаждавате на топлината на слънчевите лъчи върху тялото си, вие започвате да си представяте забележките на приятелите си след завръщането ви, по отношение на „чудесния” ви тен. Мисълта ви е заета върху момент от бъдещето, а когато той настъпи, вие ще съжалявате, че не може отново да бъде на плажа и да се печете на слънцето.
Представете си, че приятелят ви страда от импотентност. Когато изживява настоящето със вас, умът му се спира на минали или бъдещи събития, а настоящият момент му се изплъзва. Когато най-сетне успее да се съсредоточи върху настоящия момент и започне да го изживява, той си представя, че не сте вие, а е някоя друга жена, а вие започвате да фантазирате за отсъствуващия си любовник.
Настоящия момент, този изтичащ миг, който винаги е с вас, можете да изживеете най-прекрасно, ако си позволите да потънете в него. Поемайте всичко, което предлага моментът, като изключвате миналото, което е свършило и бъдещето, което с времето си ще настъпи. Уловете настоящия момент като единствения, който имате и помнете, че пожеланията, надеждите и съжаленията са най-често срещаните и най-опасните пътища за бягство от настоящето.
Честото бягство от настоящето води до идеализиране на бъдещето. В някой хубав ден в бъдещето животът ще се промени, всички неща ще си дойдат по местата и вие ще намерите щастието. Когато се случи специалното събитие, завършване на университета, сватба, раждане на дете, повишение в службата, животът ще започне истински. Много често обаче, когато голямото събитие настъпи, то предизвиква разочарование. Това, което човек си е представял, никога не се сбъдва изцяло.
Разбира се, когато едно събитие не отговори на очакванията, човек може да се избави от разочарованието, като отново започне да го идеализира. Не допускайте този омагьосан кръг да се превърне във вашият начин на живот. Разкъсайте го сега с някое значимо осъществяване на настоящия момент.
„Изживей всичко, което можеш. Ще сбъркаш, ако не го сториш. Не е толкова важно какво правиш, стига да разполагаш с живота си. Ако не си имал това, какво си имал?… Изгубеното е изгубено, не си прави никакви илюзии. Подходящо е всяко време с което човек все още има късмета да разполага. Живей.”
Ако погледнете назад в живота си ще установите, че рядко съжалявате за нещо, което сте извършили. Мъчат ви съжаления за това, което не сте извършили. Посланието е съвсем ясно. Извършете го. Научете се да разбирате настоящия момент. Улавяйте всяка секунда от живота си и й се наслаждавайте. Ценете настоящите си мигове, за да не ги използувате по един самопогубващ начин, което означава да ги изгубите завинаги.
Хората, които умеят да улавят настоящия момент и максимално да го оползотворяват са избрали свободен, ефективен и пълноценен начин на живот. Всеки от нас може да направи този избор.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар