// Вие четете...

Управлението

Защо хората вярват в „приказки“?

„Правдивото слово омръзва на ухото. Ако не удържиш думата, няма да удържиш и клетвата.“

Управлението има три основни елемента, планиране, организация и контрол. Всеки от тях има своите манипулативни моменти.
При планирането ръководителят трябва да умее „да се прехвърля” няколко години напред, за да предвиди своето собствено бъдеще и това на своя екип. Някои могат да прозрат перспективите за период от 10 до 20 години, а други могат да видят само онова, което ще се случи след един – два месеца и то много трудно. След като определи перспективите за развитие, ръководителят ги представя на своя екип, като го мотивира за колективен труд. При това той лесно може да манипулира своите подчинени.
Поразително е, наистина, но ние искаме да вярваме в приказки. Това ни мотивира за добра работа. След известно време обаче разбираме, че това е било манипулация и ни става малко обидно.
Ръководителят трябва да умее да планира и да поставя постижими цели. Това може да бъде определено като манипулация. Ето защо е полезно малко по-често да говорите за бъдещето и така ще мотивирате служителите си. Освен това, не забравяйте, че хората прощават малките преувеличения, те разбират трудностите и причините, променили хода на събитията, но сериозните – никога, именно в такъв момент те се чувстват обидени и излъгани.
Когато организира и контролира изпълнението на някакви действия на изпълнителите, ръководителят не може да избегне манипулациите. Именно благодарение на тях, като подръпва струните на служителите, той ускорява процеса на развитието. Често пъти манипулаторът, който знае със сигурност какво иска, ни въвлича в своята игра, чийто смисъл ние не разбираме. И тъй като не искаме да изглеждаме неподобаващо в неговите очи, ние се хващаме на тази въдица и попадаме в капана му, вместо да се противопоставим на манипулацията и да не губим време, за да се измъкваме след това от неговите мрежи.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар