// Вие четете...

Нашето самочувствие

Защо това се случва доста често?

„Защо рибата, която гълта кораби, не навлиза в протоците; Защо лебедът, който се издига нагоре, не каца в тинесто езерце? Затова, защото възможностите им са големи. Това показва, че оня който управлява голямото, не управлява дребното; оня, който удържа големи победи, не удържа малки.“

Защо през лятото, сутрин и вечер на брега на морето винаги е тихо, а през деня се появява вятър и вълнение?

Това се случва доста често, макар и не винаги, поради това, че водата и сушата се нагряват не еднакво бързо и изстиват с различна скорост, водата притежава голяма топлоемкост, бавно се нагрява и бавно изстива.
В ранните сутрешни часове, когато слънцето с лекота нагрява сушата, температурата на сушата и водата се изравняват, през деня обаче тя се оказва по-топла от водата, но привечер изстивайки отново и температурите им се оказват изравнени.
Когато няма разлика в температурите на водата и сушата, няма и движение на въздуха, вятъра стихва и морето се успокоява.
Денем бързо нагрятия въздух се издига нагоре, а от морето на неговото място идва по-хладен – духа морския бриз. Нощем картината се обръща и духа вятър от сушата към морето – бреговият бриз.
Сутрин и вечер се наблюдават не много продължителни паузи – не за дълго има затишие в периода на смяна на направлението на бризовия вятър.
Такова редуване на нощният и дневният вятър или така наречената бризова циркулация може да се случи при устойчиво и слънчево време, при високо атмосферно налягане. Когато идва циклон той носи със себе си щормово време и бризовите ветрове престават да духат.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар