// Вие четете...

Чувства и власт

Защо силната любов и привързаност да са пагубни?

„Когато любовта и страстта станат приятели, те принасят в жертва и сърцето, и душата.“

Колко пагубни могат да бъдат силната любов и привързаност?

Почти всички красиви истории са свързани с хора, които търсят чувствената любов. В началото всичко започва добре, всичко е прекрасно, но после нещо става и нещата се променят. Същите тези хора започват да критикуват обекта на своята любов, засипват го с обвинения и оплаквания, и някак си неусетно на преден план във взаимоотношенията им излиза ревността. Защо след толкова красиви чувства нашите взаимоотношения стават толкова трудни. Може би причината е в това, че нашите гени за любов и притежание настояват да задържим любовта за цял живот, но се оказва, че това е нещо, което е доста трудно в свят, доминиран от външния контрол. С течение на времето прекрасната в началото връзка започва да се разпада. Именно този процес на разпадане лежи в основата на всички любовни интриги и драми в нашия живот, но ако любовта продължава да е силна и непоколебима, няма да има интрига, няма да има драми, при това понякога с фатален край. Изневярата, убийството, самоубийството и душевните заболявания са най-честите спътници на умиращата любов. Чувството на ревност, изоставеност, отмъщение и отчаяние са онези емоции, които владеят душите и предопределят поведението на влюбените.
Независимо обаче дали убиват, умират или изпитват различна степен на страдание, нещастно влюбените хора са в плен на първите три варианта на външния контрол, като общата им тема е „караш ме да се чувствам нещастна, затова искам да се промениш“. В нашия живот има много нещастие, но изгубената любов спокойно може да оглави тази класация. Ясно е, че не е лесно да се даде точна дефиниция на любовта, но всички знаем, че любовта дава крила на влюбения и какво отнема на онзи, който напразно я търси.
Може би ние наистина сме обречени на вечен стремеж към любов и привързаност, и затова рядко изпитваме затруднения по отношение на обичта и привързаността, свързани с приятелството. Ние лесно завързваме запознанства, като не се затрудняваме особено да поддържаме приятелства. Любовта в нейния сексуален вариант е онзи елемент от тази основна лична нужда, при който изпитваме най-големи затруднения, поради факта, че при неудовлетворителна сексуална връзка изневярата е първото нещо, което ни идва наум. Но все пак не трябва да забравяме, че нашите гени искат да си имаме сексуален партньор, без значение кой ще е той и това е най-важното. За повечето от нас удовлетворителният секс върви ръка за ръка с удовлетворителната любов.
Бракът е поемане на дългосрочни ангажименти един към друг, но когато пристъпваме към него ние обикновено нямаме никаква представа колко ще ни бъде трудно да задържим секса и любовта за цял живот. С развитието на връзка ни почти всеки от нас започва да прави опит да установи контрол над другия, разногласията и неразбирателството между партньорите се множат с времето. Връзката между секса и любовта все повече изтънява, докато в един момент се прекъсне напълно. Трудно е, да не кажем невъзможно, да обичаме човека, който се стреми да наложи контрол над нас и иска да ни промени. Сексуалната връзка по време на брака все по-често започва да изпълнява контролни функции. Единият или двамата партньори практикуват външния контрол и това окончателно прогонва любовта от брака. И двамата се чувстват самотни, всеки обвинява другия за тъжното състояние на връзката им. Единственият начин връзката между тях да не бъде разрушена е да си променят модела на поведение, дори с известна доза компромис, но това може да стане само ако и двамата желаят да запазят брачните си отношения. Ясно е, че компромисът трябва да бъде двупосочен, като и двамата престанат да се обвиняват и трябва да положат много усилия да преодолеят обидата и гнева. Този процес е труден, тъй като с времето омразата е толкова по-силна, колкото силна е била любовта в началото, затова всеки трябва да положи максимум усилия, но първо трябва да е на ясно с своя избор.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар