// Вие четете...

Чувства и власт

Защо сексуалната наслада е в основата на оцеляването?

„На голямата любов и мъките са големи.“

Защо сексуалната наслада е в основата на оцеляването?

Във всички живи същества генетично е заложено да се борят за оцеляването си. Изключително ценна черта в човека е неговото желанието за оцеляване и ако искате дадена работа да бъде свършена добре, трябва да потърсите човек със силен стремеж за оцеляване. Ако си търсите партньор на когото да разчитате за изграждането на нов живот и семейство, намерете си някой, притежаващ тази ценна черта и се отнасяйте добре с него. Опитвайте се да не критикувате този амбициозен партньор, тъй като едва ли желаете неговият силен стремежът за оцеляване да се обърне и да заработи срещу вас. Но все пак, ако си търсите достоен враг в негово лице ще намерите, това което търсите.
Другият и не по-малко важен аспект на оцеляването се основава на сексуалната наслада. От генетична гледна точка този процес се радва на пълен успех. Разбира се, сексът участва в удовлетворяването и на други наши нужди освен оцеляването на вида, за милиони хора той е средство за изживяване на удоволствие.
В миналото оцеляването е било единствената основна нужда на човека, както все още е за повечето животински видове, но с течение на времето онези човешки същества, които се разбирали и обичали, започнали да печелят предимство в борбата за оцеляване. Постепенно това предимство се задълбочило дотолкова, че стремежът към любов и привързаност започнал плавно да се отделя от оцеляването и се оформил като самостоятелна основна нужда. Същото станало и със стремежа към власт. С течение на вековете човешките същества, които успявали да наложат властта си над околните, получавали много по- добри шансове за оцеляване от тях. Така и желанието за власт станало основна нужда.
Паралелно се развивало и желанието за лична свобода, която трябвало да помага на човека да избягва чуждата власт и да оцелява по-лесно. Така се оформя и основната нужда от свобода. Удоволствието, което е генетичен стимул и възнаграждение за усвояване на нови познания и умения, също се превръща в отделна основна нужда. Това станало, защото човекът започнал да научава много нови неща, които не били пряко свързани с оцеляването, но пък били необходими за удовлетворяването на другите основни нужди, като любов и привързаност, власт и свобода.
Въпросът е в това, как някой използват стремежа на хората за оцеляване да налагат външен контрол, да ограничават техните свободи и чрез властта да придобиват средства за постигане на повече удоволствия? Независимо от това, че могат да изгубят добрите си взаимоотношения с другите хора, те не се отказват от нагласата си да използват външния контрол за да постигнат максимални удоволствия. В нашето, изпълнено с насилие общество оцеляването все повече зависи от по-добрите ни взаимоотношения, но чувствата пораждани от заплахата или стремежът ни към него ни прави все повече подвластни и зависими на хора с власт. От друга страна стремежът към придобиване на повече средства за постигане на удоволствия ни кара да ограничаваме свободите на другите с което непременно ще влошим нашите взаимоотношения с тях и ако продължим да използване техните чувства нашите между личностни отношения могат да прекъснат напълно, при това завинаги.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар