// Вие четете...

Живот в равновесие

Защо протеините са били пренебрегвани?

МИСЛИ ПОЗИТИВНО!

Насредин карал свой приятел в колата с висока скорост. Приятелят му забелязал табела и възкликнал:
– Мула! Ние пътуваме в обратна посока!
– Защо винаги мислиш за лошото? Защо примерно не забележиш с каква скорост пътуваме! – бил отговорът.

Защо протеините са били пренебрегвани?

Ако се приеме, че въглехидратите са положителния герой в съвременната хранителна митология, лошите са двама – мазнините и протеините.
Причината, протеините да си спечелят такава печална слава е фактът, че два от най-популярните източника на протеини, червеното месо и млечните продукти, съдържат също и големи количества наситени мазнини, а те не са полезни за здравето.
Но вместо просто да се намали консумацията на тези два вида протеини, всички представители на тази група били поставени под един знаменател. Това е пример, как заедно с мръсната вода се изхвърля и бебето.
Придобитата вече лоша слава на протеините и свързаната с нея препоръка, тяхната употреба да се сведе до минимум е прекалено силна реакция, водеща в неправилна посока.
Протеините са основата на живота. След водата, именно те се срещат в най-големи количества в нашето тяло. Половината от сухата ни телесна маса, в това число по-голямата част от мускулната маса, кожата, косата, очите и ноктите е съставена от протеини.
Протеините са основната структурна съставка на клетката и на ензимите, без които тяхното функциониране е невъзможно. Дори имунната ни система е съставена предимно от протеини. Аминокиселините, тоест тухлите, изграждащи протеините, са основата на живота.
Съществуват двадесет вида жизненоважни аминокиселини. Девет от тях, известни като незаменими, не могат да се синтезират от човешкото тяло и трябва да се набавят чрез храната.
Ако те не навлизат постоянно в тялото, темпото на създаване на нови протеини се забавя и в изключителни случаи спира напълно. Сега вече разбираме, защо е толкова важно всекидневно да си набавяме адекватни количества от тях. Трябва да си осигуряваме постоянно тухлите, нужни за изграждането на нови протеинови формации. Без тухли не може да построите стени.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар