// Вие четете...

Нестандартни размишления

Защо някои хората са щастливи?

„Щастието се пада на онзи, който не го очаква.“

Защо някои хората са щастливи?

Хората имащи стойностен и ефективен живот са щастливци, те проявяват завидна липса на склонност да се самоизтъкват. Те не участват в състезателни игри и не се опитват да правят впечатление на другите. Не се обличат специално, за да бъдат харесвани, нито пък полагат усилия, за да се изтъкват. У тях има простота и непринуденост, която не им позволява да правят голям въпрос от маловажни или по-важни неща. Не са склонни да участват в спорове и разгорещени дискусии. Те просто излагат становището си, изслушват другите и разбират, че е безсмислено да се опитват да убеждават някого да бъде като тях. Те просто отбелязват: „Добре, ние само малко сме различни. Не е нужно да стигаме до съгласие.” Те просто оставят нещата така, без да изпитват потребност да спечелят спора или да убедят противника, че позицията му е погрешна. Не се боят да направят лошо впечатление, но и не си го поставят за цел.
Ценностната им система не притежава критерии от локален характер. Те не се идентифицират със семейството, съседите, общността, града, областта или държавата. Приемат се като представители на човешкия род. За тях един безработен не е нито по-добър, нито по-лош от друг безработен. Не са локални патриоти, нито интернационалисти или глобалисти, те се виждат просто, като част от цялото човечество. Не се радват, когато загиват повече врагове, тъй като и врагът е човек, както и съюзникът. За онези, които са освободили ценностната си система от слабости, не са валидни прекараните от хората граници, които определят пристрастията на един човек. Те преминават през границите на традициите, поради което често ги заклеймяват, като бунтари или дори предатели.
За тях няма „герои“ или „кумири“. В техните очи всички хора, са хора и никого не поставят по-високо от себе си по значимост. Не изискват непрекъснато да им бъде отдавана справедливост. Когато някой друг има повече привилегии от тях, те смятат, че това е изгодно за него и не виждат причина да се разстройват от това. Когато се състезават срещу някой противник, желаят той да се представи добре, а не посредствено, за да не се налага самите те да спечелят състезанието поради слабо представяне на противника. Обичат да побеждават и да успяват със собствени сили, а не да печелят благодарение на недостатъците на другите. Не настояват, че всички трябва да бъдат еднакво надарени, но търсят щастието вътре в себе си. Не са склонни да критикуват, нито изпитват удоволствие от нещастията на другите. Те са твърде заети да живеят, за да забелязват, какво правят съседите им.
Най-характерното за хората, избавили се от слабости в модела си на поведение е, че те се самоуважават. Мотивирани са от желанието да израстват и когато имат възможност, винаги се отнасят добре към себе си. У тях няма място за самосъжаление, само отхвърляне или само омраза. Ако ги попитате: „Харесвате ли се?“, ще ви отговорят гръмогласно „Да, разбира се“. Те наистина са редки птици. Всеки ден за тях е удоволствие и те го прекарват цялостно и изживяват пълно всички свои настоящи моменти. Не им липсват проблеми, но не изпадат в емоционалната демобилизация, до която обикновено водят проблемите. Критерият за психичното им здраве не е, дали ще се подхлъзнат, а какво ще направят, ако се подхлъзнат. Ще останат ли на земята, хленчейки, че са паднали или не. Те ще станат, ще отупат дрехите си и ще продължат да живеят. Хората, които вече са се освободили от слабостите си не гонят щастието, те живеят и щастието е тяхната отплата. Те просто изпитват удоволствие от живота.
И така, какъв е подхода към ефективния и стойностен начин на живот: „Нищо на света не прави щастието по-непостижимо, отколкото опитът ни да го открием.” Търсейки щастието в познанието, можете да откриете само разочарование, търсейки го в пътешествията, можете да откриете досада. Ако го търсите в богатството, ще откриете само недоразумения и безпокойства. И така, истинската същност на щастието можете да откриете само в истинския живот, тоест във всяка нормална жизнена функция, тъй като само там се съдържа наслада от удоволствието да се живее.
Като използвате настоящите си моменти, за да получите максимално задоволство, вие ще бъдете един от индивидите, освободили се от слаби моменти в модела си на поведение, а няма да бъдете просто един наблюдател. Вие можете да направите това още сега, стига да направите този избор, стига да решите, че го желаете.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар