// Вие четете...

Начини на манипулиране

Защо някои разчитат на „мълчаливо съгласие“?

Какво означава „Присъединяване на авторитета“? Какво е това? При този похват манипулаторът се опитва да привлича на своя страна най-влиятелните личности чрез ласкателства и внимание. Тази уловка се използва срещу цялата аудитория. Манипулаторът сякаш присъединява към своето мнение, мнението на авторитетното лице. Какво се случва, в този момент на авторитета му е много приятно, че апелират към него. Засегната е струната на желанието на собствена значимост и той наистина се присъединява към манипулаторът. Аудиторията пък разбира, че е трудно да противостои на тази ловка манипулация. Манипулаторът разчита именно на мълчаливото съгласие. Той е засегнал при всички струната на гордостта и желанието за собствена значимост.
Какво означава „Преувеличаване на слабостта“? Като използва този похват, манипулаторът демонстрира преувеличава своята слабост, неувереност, неопитност, глупост за да предизвика у марионетката желание да помогне. Манипулаторът използва струните на порядъчността, съжалението, вината, желанието за собствена значимост. Най-добре е да се противопоставяте на този похват чрез похвата „уточнение” или контролиране на своите емоции. В извънредни случай може да се приложи и меката конфронтация.

Коментари

Един коментар към “Защо някои разчитат на „мълчаливо съгласие“?”

  1. Темата по която пишете тук е страхотна и съм сигурна, че ще има и продължение с много повече подробности.Можем да дадем много примери за подобно манипулиране.Лесно е хората да мълчат и от това да се взема някаква изгода.Ние като че ли сме си свикнали тихо да страдаме и да се оплакваме, но стане ли дума за действия се скриваме и мълчим, и онези, които са малко по самовлюбени се възползват от това и те побеждават.Снимката с тези птица е напълно подходяща.Единствено когато някой пряко ни засегна, тогава вече можем да се изправим и да се защитим.

    Posted by Ранни записвания почивка в Анталия | 14.04.2014, 8:12

Публикувай коментар