// Вие четете...

Начини на манипулиране

Защо ни шантажират?

Какво е шантаж?

Когато прилага шантаж, манипулаторът разчита на страха, предизвикан от неговите заплахи. Най-простия и достъпен начин за противопоставяне на шантажа е да покажете на манипулатора пълното си безразличие към неговите опити за шантаж. Много хора смятат, че изказаните заплахи не се реализират. Онзи, който иска да ви навреди, не заплашва, а го прави скришом. В повечето случаи това наистина е така, но всяко правило си има изключения.

Какво означава невинен шантаж?

„Невинен шантаж” – това са приятелски намеци за грешки, провали, нарушения, допуснати от марионетката в миналото. Манипулаторът шантажира, сякаш без да го иска. Но е по-фин манипулативен ход от предходния и той може да бъде доста по-ефективен. Когато ви шантажират, всичко е просто и ясно – това е враг. А невинния шантаж не разрушава образа на приятел, но този приятел става по-опасен от врага. Похватът разчита на страха. уточняването и аналитичния диалог ще ви позволят да се защитите от тази манипулация.

Какво е шок?

Манипулаторът, чрез своите действия или думи, шокира марионетката. Как трябва да реагира марионетката. Най-важното е да не бърза с отговора си. Необходимо е да се ориентира какво искат от нея, щом използват този похват.

Коментари

Един коментар към “Защо ни шантажират?”

  1. И какво правим в случая с такъв тип човек?Как можем да се спасим от такъв тип хора?

    Posted by Zoia | 17.12.2011, 14:32

Публикувай коментар