// Вие четете...

Чиста вода

Защо напълняваме с пиене на диетични напитки?

„Болестите идват през устата, нещастията излизат през нея.“

Защо напълняваме с пиене на диетични напитки?

Диетичните напитки (всички възможни лимонади и заместители на захарта промишлено производство) водят до увеличаване на теглото, макар че не съдържат значимо количество калории при това те се предпочитат главно от хора, които искат да контролират теглото си.
Човек използва някакъв подсладител, за да не внася в организма си излишни калории и въпреки това надебелява. Това противоречие изисква обяснение. Има много хора, които посягат към диетичните напитки и вместо да отслабнат, надебеляват.
Употребата на безалкохолни напитки се стимулира от обществото, защото се предполага, че тези промишлено произвеждани напитки удовлетворяват потребностите на организма също така, както водата. Счита се, че организмът се задоволява подобаващо, тъй като напитките съдържат вода. Това е погрешно. Тази нарастваща на широка основа консумация главно на съдържащи кофеин напитки става неподозирана причина за много от здравословните проблеми в нашето общество. Погрешното предположение, че всички течности изпълняват еднаква функция за задоволяване нуждите на организма, става причина за възникването на редица болести, които често са свързани и с повишаване на теглото. За да осмислим казаното, трябва да разберем някои прости принципи на анатомията и физиологията на мозъка, чрез които се регулират както яденето, така и пиенето.
Недоразумението, че всички готови напитки снабдяват организма с ежедневната му необходима доза вода, е виновно за появата на някои болести много повече от всяка друга причина. Обезобразяването на тялото чрез натрупването на мазнини е първата крачка към упадъка на човешкия организъм и това, се предизвиква от фалшивия избор на безалкохолните напитки. Някои от тези напитки са по-вредни от други.
Кофеинът, една от основните съставки на повечето безалкохолни напитки, е дрога. Той има свойството да води до пристрастяване, тъй като въздейства директно на мозъка. Освен това той възбужда бъбреците и води до повишено отделяне на урина, действа обезводняващо. Погледнато физиологически кофеинът е дехидратиращо вещество. Това е главната причина, поради която човек трябва да пие толкова много кутийки лимонада дневно и въпреки това да не насища жаждата си, водата не се задържа достатъчно дълго в организма. Едновременно с това много хора тълкуват погрешно жаждата си за вода. Тъй като предполагат, че с лимонадите поемат достатъчно вода, те „мислят“, че са гладни и ядат повече, отколкото е необходимо за тялото им. Така съдържащите кофеин напитки, довели до обезводняване, след известно време водят и до напълняване; хората са яли твърде много, защото са объркали чувствата си на жажда и глад.
Кофеинът зове консуматора си „Вземи ме!“ Той стимулира мозъкът/тялото, дори когато те са изтощени! Кофеинът намалява контролния праг на АТФ – депото. Натрупаната АТФ се използва за функции, за които обикновено не се е използвала.
Безалкохолните напитки със захар задоволяват нуждите на мозъка от захар. Ако кофеинът освободи АТФ – енергия за определени дейности, освободената захар попълва част от загубената енергия в АТФ, но крайният ефект все пак е твърде голямото разграждане на АТФ – депото от мозъка.
В началото на 90-те години на XX век безалкохолната индустрия започва да използва нов подсладител, вместо захарин започва да се използва аспартам. Последният е 180 пъти по-сладък от захарта, а няма никакви калории.
В стомашно-чревния тракт аспартамът се превръща в две аминокиселини, аспартат (сол на аспарагиновата киселина) и фенилаланин (жизненоважна аминокиселина в белтъчините), а освен това и в метанол – дървесен спирт. Твърди се, че черният дроб премахва отровите от метиловия алкохол.
Тъй както кофеинът променя АТФ в АМФ, така аспартатът променя енергийното ГТФ – депо в ГМФ такова. Двете, АМФ и ГМФ са използвани горива, те предизвикват жажда респективно глад, за да се попълнят отново изразходваните енергийни запаси в мозъчните клетки. Така че е ясно, диетичните напитки водят до безразборното използване и пренатоварване на енергийните резерви на мозъчните клетки.
Научно е доказано, че изгорелите АМФ вещества предизвикват глад. Кофеинът създава зависимост и хората, които редовно го консумират, трябва да бъдат наричани „колахолици“. Ясно е, че хора със заседнала работа надебеляват при консумация на съдържащи кофеин напитки, по-честото приемане на храна се предизвиква индиректно, тъй като мозъкът увеличава освобождаването на енергийните си резерви. Само една част от енергийните стойности на приетата храна се използва от мозъка. Остатъкът от енергията се натрупва под формата на мазнини, ако не бъде използвана от активната дейност на мускулите. Това увеличаване на теглото е един от многото аспекти, свързани с консумацията на диетични напитки.
Все пак важен е фактът, че в мозъка възниква рефлекс, който реагира на сладкия вкус. Обикновено това се нарича „Фазова реакция на мозъка“. Дългогодишния опит, който има организмът, че при сладък вкус се получава енергия, се превръща в условен рефлекс. Щом езикът бива стимулиран от сладък вкус, черният дроб получава послание от мозъка да се подготви за поемане на нова енергия отвън – захарта. Черният дроб прекратява произвеждането на захар от протеиновите и нишестените резерви на организма и вместо това започва да натрупва веществата, изгарящи при обмяната им, които циркулират в кръвта.
Ако тази реакция действително е предизвикана от захарта, тогава черният дроб ще преработи приетата захар. Ако със сладкия вкус, обаче, не е свързано поемане на захар, в тялото възниква желание за хранене. Черният дроб подава тези сигнали и обуславя чувството за глад. Колкото по-силно се стимулират вкусовите луковици в устата, без да се приемат съответните калории, толкова по-силно е желанието за хранене, за преяждане.
Влиянието на тази фазова реакция на мозъка върху вкусът за сладост е доказано чрез опити с животни при използването на захарин. Много изследователи са провели тези опити с използването на аспартам и се оказало, че при хората също възниква подобно желание да се яде повече.
Учените показват, че дори след постигането на нормално ниво на инсулин в кръвта, инсулинът се счита за причинител на чувството за глад, опитните животни поемат повече храна, отколкото тези от контролната група. Това означава, че мозъкът запазва желанието за ядене дълго време след като вкусовите рецептори са стимулирани от вещества със сладък вкус, без в действителност в организма да е постъпила действително захар. Сладкият вкус подбужда мозъка да програмира черния дроб така, че той да натрупва нови резерви, вместо да отдава вече натрупаните такива.
По принцип чрез тази физиологическа реакция на сладките вещества, при които липсват обявените чрез вкуса калории, човек е принуден да търси замяна за обявената енергия. Тази физиологична реакция е причината хората, които пият диетични напитки, за да отслабнат, вместо това напълняват.
Когато кофеинът и аспартамът постъпят в организма, те въздействат стимулиращо върху клетъчната физиология на мозъка, черния дроб, бъбреците, панкреаса, ендокринните жлези и т.н.
Използването на тези изкуствени подсладители с тяхната „фалшива“ стимулация върху нервните центрове, при която погрешно се показва поемане на енергия, има много по-сериозни въздействия освен увеличаването на теглото. Физиологията на тялото се направлява предимно от нервите, които биват стимулирани от тези вещества.
Примитивна и опростена е представата, че водата може да бъде обогатявана със всякакви подобряващи вкуса химически вещества и че тези течности могат да заместят естествената и чиста вода, от която се нуждае организмът. Някои от тези химически вещества, като кофеин, аспартам, захарин и алкохол, действат едностранчиво върху мозъка и програмират телесната химия в противна на естествените процеси посока. Така както лодкарят стига до непознат бряг, когато се отдава на удоволствието, а не мисли за своята сигурност, така и всеки човек ще почувства последствията, ако непрекъснато консумира изкуствени напитки.
Човешкото тяло притежава различни индикатори, за да покаже липсата на вода. Но тогава тялото се нуждае от вода, и само от вода. Положението се усложнява, когато вместо вода, тялото получава напитки с изкуствен вкус.
Трябва също да помним, че кофеинът води до пристрастяване, въпреки че употребата му е легализирана. Децата са особено податливи към пристрастяване спрямо съдържащите кофеин напитки. При някои деца ранното стимулиране на организма чрез повишаващи настроението напитки може да доведе до програмиране на сетивата им още в училищна възраст към по-твърдите дроги.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар