// Вие четете...

Поведенчески модели

Защо мъжете и жените се изоставят едни други?

F107„Светът е и сладък, и горчив, но горчивините в него са повече.“

Защо мъжете и жените се изоставят едни други?

В базата данни на мъжа има такива модели на поведение, които му позволяват да разгадава и преценява предметите, отношенията им към други предмети, пространствените параметри, начина им на работа, а също и да намира решение за възникналите проблеми. Закодираният в базата данни на мъжа подход към живота е да търси отговор на въпроса „Как да го оправя?“ И мъжът прилага този критерий за „оправяне“ почти към всичко.
Разтревожената от нещо жена ще говори и споделя развълнувано най-често със своите приятелки, от които ще получи изключително полезни съвети, как да си реши проблема. Угриженият мъж напротив, ще се залови мълчаливо да търси решение на проблема, при това в много случаи без да търси помощ и дори не се решава да сподели за появата на затруднения. Такова поведение е в резултат от настройката на мъжа като победител, което му носи огромна радост и удовлетворение от успеха.
Парадоксът е, че за да й докаже колко много я обича, той е готов да изкачи най-високия връх, да преплува най-обширния океан, да прекоси най-широката пустиня, да свали най-ярката звезда от небосклона, дори да има изключителна опасност за живота му, но в същото време тя е готова при по-изгодна оферта да го изостави, по причина на това, че другият предлага по-голяма сигурност за нея и нейните деца.
Докато жените мечтаят за любов и романтика, мъжете мечтаят за по-бързи коли, по-мощни компютри, яхти и мотори, защото това са все неща, които мъжът може да използва, те до едно са свързани със желанието му за превъзходство над околните, защото жените харесват силните мъже, а кой не иска да бъде харесван. Заложеният модел на поведение в неговата база данни е модела на завоевателя.
Биологично заложеният приоритет на мъжа е да осигурява прехраната и живота на жената, а оценката, която тя дава на усилията му, утвърждава и определя успеха му като мъж. Ако тя е щастлива, той се чувства удовлетворен и спокоен. Ако тя не е щастлива, мъжът се възприема като слабак и неудачник, защото е убеден, че жената е нещастна, тъй като той е неспособен да й осигури необходимото препитание.
На всички мъже е известно, че на жената никога не и достига, онова което те правят за да бъде тя щастлива, но въпреки това се стараят да задоволят нейните „капризи“, за да получат нейното признание и благоволение. По-голямата част от мъжете си признават, особено пред приятели, че никога не успяват да я направя щастлива, а това може да бъде достатъчно силна мотивация за един мъж, за да напусне връзката и да потърси друга с която да заживее по-спокойно, която да изглежда поне малко по-щастлива. Жените от своя страна също се оглеждат за по-способен мъж, който да й осигури повече щастие и сигурност.
Истината обаче е друга, жената изоставя мъжа не защото е недоволна от това, което той й осигурява, а защото се чувства емоционално неудовлетворена, защото жената има нужда от любов, романтичност и общуване. Мъжът има нужда най-вече от похвали, а не от обвинения, той иска да бъде признат за това, колко е добър и успешен. И все пак много важно е мъжът да бъде поне малко романтичен и най-вече просто да изслушва жена си, без да натрапва решенията си, но в същото време трябва да знае, че много често, всъщност те не са негови, а са нейни. Това е така, просто защото такъв е живота.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар