// Вие четете...

Въпроси за времето

Защо морето променя цвета си?

„Който търси приятел без недостатък, ще остане без приятел. Ако приятелят ти е от мед, не го изяждай наведнъж.“

Защо морето има различен цвят – ту е весело синьо, ту е тъжно сиво?

Цветът на повърхността на морето, както и водата в езерата и реките, зависи най-вече от състоянието на небето, чиито цвят се отразява от водата. При ясно и слънчево време, небето е синьо и по такъв начин цветът на водата в морето е „весело” синьо. При мрачно и намусено небе, което е закрито от облаци, морето ни се струва също мрачно, сиво и „тъжно”.
Цвета на морето зависимостта не само от състоянието на небето. Неговото състояние определя степента на осветеност на самата вода, от което пък се определя спектралния състав на лъчите, отразявани и изпускани от водната повърхност. Влияние на цвета на морето оказва, както степента на вълнение, така и до колко водата е чиста.

Истина ли е твърдението, че при гръмотевична буря млякото вкисва?

Да, истина е. Това е свързано, преди всичко с това, че такава буря се предшества от влажно и топло време, което благоприятства млечно киселата бактерия. Самото атмосферно електричество, чиито разряди възникват при гръмотевична буря нямат пряко отношение за вкисването на млякото. Млякото не вкисва при гръмотевична буря, ако то е в хладилник, където температурата е ниска и не способства развитието на млечно киселата бактерия.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар