// Вие четете...

Живот в равновесие

Защо да променим мисленето си за храната?

„Искаш ли да те уважават – не говори много, искаш ли да си здрав – не яж много.“

Защо да променим мисленето си за храната?
Ако желаете да се радвате постоянно на благотворния ефект от живота в Равновесие, трябва да промените из основи начина си на мислене във връзка с храната. Храната е нещо много по-важно. Нейната цел не е само да ни достави удоволствие или да заглуши глада ни. Тя е по-скоро мощно лекарство, което ще приемате поне три пъти дневно до края на живота си. Веднъж разложена на основните си компоненти (глюкоза, аминокиселини и мастни киселини), и изпратена в кръвния поток, тя оказва по-силно влияние върху вашето тяло и здраве от което и да било лекарство.
Всеки път, когато се храните, вие приемате едно много мощно лекарство, което може да окаже добро, лошо или никакво влияние върху тялото ви през следващите четири до шест часа. Когато лекарят ви предпише хапчета, той не ви казва да ги изгълтате всички през първия ден, това ще претовари системата и може дори да ви убие. Той желае да поддържате умерени, но относително постоянни нива от въпросното лекарство в кръвообращението си по време на цялото лечение.
Всяко лекарство има своята терапевтична зона. Прекалено големи количества от него могат да доведат до интоксикация, прекалено малки го правят неефективно. За да може да действа, трябва да поддържате нужното ниво в кръвта си. Така че здравето ви се възвръща не само благодарение на самото лекарството, а и на постоянната му умерена доза, с други думи, благодарение на престоя ви в неговата терапевтична зона.
Същото важи и за храната. Ключът е айказаноидите да се поддържат в здравословно равновесие през колкото се може по-дълги периоди от време. Всяко ваше хранене трябва да ви осигурява нужния баланс от хранителни съставки – протеини, въглехидрати и мазнини, това ще предизвика благотворен хормонален ефект особено от страна на глюкагона, инсулина и айказаноидите.
Затова не се съсредоточавайте върху калориите, особено върху процента калории, който доставя всеки един хранителен продукт, това е напълно безсмислено. А ето отново и основното правило, което ще ви отведе в центъра на Равновесие. Изчислете какви са нуждите ви от протеини и поддържайте съотношението протеини – въглехидрати колкото се може по-близко до 0,75 – при всяко хранене, всеки ден.
Това не е трудно да се следва. В много отношения то е същото, като да поддържате идеалната горивна смес от бензин и въздух за двигателя на колата си. Нужни са само дребни промени в настоящия ви начин на хранене. Тези дребни промени обаче ще ви възнаградят пребогато с оптимално здраве и добро самочувствие.
Тъй като залогът е твърде голям, трябва да извървите изключително внимателно тези измервания и изчисления. Но те не са трудни за правене. За да се озовете в Равновесие, просто ще трябва да следвате правилата.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар