// Вие четете...

Живот в равновесие

Защо да правим живота си по-труден?

„Гладният няма бог, ситият няма милосърдие. Животът на широко не е дълъг.“

Той е изпълнен с много повече радости в състояние на Равновесие.
В живота в Равновесие храните се съчетават така, че да поддържат благоприятно хормонално равновесие, особено между инсулина, гликогена и супер хормоните, наречени айказаноиди.
Защо всичко казано дотук е вярно? Защо напълняваме?
Ние храним животните с бедно на мазнини зърно, когато искаме да напълнеят. А какво трябва да консумират хората, за да напълнеят? Същото, големи количества бедно на мазнини зърно. Така че ако ядете повече от всякога тестени изделия и продължавате да трупате килограми, сетете се за хранения със зърно добитък, преди да седнете пак пред голяма чиния със спагети.
Виновни ли са въглехидратите?
През последните години хората станаха неволни участници в масов научен експеримент. Неговата цел беше изключително благородна – намаляване на излишните телесни мазнини сред населението. Ако подобна цел беше достижима, нашите вече по-здрави жители щяха да намалят значително товара върху съществуващата система на здравеопазване, особено сред по-възрастните хора.
Но как да се постигне тази цел?
Посланието на модела беше просто, трябваше да се консумират по-малко мазнини и повече въглехидрати. Именно така човек можел да отслабне.
Фактите показват че, макар да са намалили драстично количеството на приеманите мазнини, днес хората са по-дебели от всякога.
Това е тъжната истина и дори продължават да пълнеят.
И наистина, очевидно е, че нещо съвсем не е така, както трябва да е. Ако се храним „здравословно“ с по-малко мазнини и холестерин, защо тогава пълнеем?
Прямият въпрос заслужава и честен отговор. Пълнеем, тъй като много от хранителните „закони“ са погрешни. В допълнение, много от модерните съвременни препоръки са объркващи. Ако сте чели повечко за тези формули с ниско съдържание на мазнини и високо на въглехидрати, рядко ще се натъкнете на съгласие, дори сред специалистите, за това колко точно „ниско“ и колко „високо“.
Ами, какво за протеините?
Съветват ни да „се придържаме към умерената им консумация“. Какво ще рече „умерена консумация“? Кой знае това?
Най-големият от тях е ужасният парадокс, хората приемат все по-малко мазнини и стават все по-дебели! Нито един медицински авторитет няма да се наеме да твърди, че с натрупването на прекомерни количества телесни мазнини ставате по-здрави. От всичко това може да се направи само едно заключение и то е доста плашещо. Бедната на мазнини и богата на въглехидрати храна може да се окаже опасна за нашето здраве.
За да разберем защо става така, трябва да погледнем по нов начин на храната. Трябва да разберем връзката между приеманата от нас храна и възможността да живеем в състояние на Равновесие. Ако не се намирате в Равновесие, едно от най-значимите последствия може да бъде непрекъснатото натрупване на телесни мазнини, дори да не консумирате почти никакви мазнини.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар