// Вие четете...

Поведенчески модели

Защо да изследваме неизвестното?

„Само несигурните се стремят към сигурност.”

Защо да изследваме неизвестното?

Вие може да сте експерт по сигурността – човек, който избягва неизвестността и винаги иска да знае, къде отива и какво може да очаква. Съвременното ни общество е склонно отрано да насърчава предпазливостта за сметка на любопитството и безопасността, за сметка на приключението. Отбягвайте съмнителното, придържайте се към познатото, никога не се впускайте в неизвестното. Тези първи послания могат да станат психична бариера, която по безброй начини спъва вашето осъществяване и щастието ви в настоящите моменти. Загадъчното е най-красивото нещо, което можем да изживеем, при това то е истинският извор на всяко изкуство и наука. Освен това, то е изворът и на всяко развитие и вълнение.
Твърде голям брой хора обаче приравняват неизвестното с опасността. Те мислят, че смисълът на живота им е да имат сигурност и винаги да знаят накъде са се запътили. Само безразсъдно смелите дръзват да изследват неясните кътчета на живота, но и те, тогава остават учудени, огорчени и най-лошото, неподготвени.
Често са ни казвали „Бъди готов!“ Но, как можеш да се подготвиш за неизвестното? Очевидно не е възможно. Затова го отбягвай и никога няма да се провалиш. Бъди на безопасно място, не поемай рискове, следвай отъпканите пътеки, макар и да е доста скучно.
Може би цялата тази сигурност започва да ви отегчава, тъй като знаете какъв ще е всеки ден, преди да сте го изживели. Вие не можете да се развивате, ако знаете отговорите, преди да са били поставени въпросите. Моментите, които най-ясно си спомняте, може би са онези в които сте действали живо и спонтанно, в които сте правили каквото пожелаете, и с възторг сте очаквали тайнственото.
Цял живот слушаме послания за сигурност. Те започват в семейството и се подкрепят от учителите. Детето се научава да отбягва експериментирането и бива насърчавано да избягва неизвестността. „Внимавай да не се изгубиш. Бъди с хора, които са ти лика-прилика.“ Ако досега не сте се отърсили от тези боязливи насърчения за сигурност, сега е моментът да го направите. Скъсайте с мисълта, че не можете да изпробвате нов модел на поведение. Можете, стига да решите. Най-напред обаче трябва да анализирате условния си рефлекс за отбягване на нови преживявания.
Готови ли сме за нови преживявания?
Ако вярвате изцяло в себе си, няма занимание, което да не смятате, че е по силите ви. Можете да се наслаждавате на цялата гама от човешки преживявания и удоволствия при условие, че решите да се впуснете в зона, където нямате никакви гаранции.
Помислете за личностите, които са смятани за гении и които са били забележително продуктивни през живота си. Те са били хора, които са правели добре само едно нещо. Не са били индивиди, които са отбягвали неизвестността, а са били хора, които са били пионери, дръзнали да навлязат в нови, неизследвани области. И те са били хора като нас, но са се различавали по желанието си да изследват области в които другите не дръзват да пристъпят.
Защо да не се погледнете по друг начин и да се отдадете на преживявания за които досега сте смятали, че не са във възможностите ви. А можете и да продължите до края на живота си да правите същите неща по същия начин. Факт е, че великите хора не приличат на никого и величието им обикновено се проявява в качеството на изследванията им и в дързостта с която изследват неизвестното.
Да се отдадете на нови изживявания, означава да преодолеете схващането, че е по-добре да се понася нещо познато, вместо да се действува за промяната му, тъй като промяната е пълна с несигурност. Може би сте възприели становището, че егото ви е крехко и лесно може да се разруши, ако навлезете в сфери в които никога не сте били. Това просто е мит. Вие няма да се сгромолясате или да се разпаднете, ако се натъкнете на нещо ново. В действителност много по-голяма е вероятността да избегнете психичния срив, ако премахнете част от досадата и еднообразието в живота си. Отегчението е изтощително и психически нездраво. Загубите ли интерес към живота, вие ставате потенциално податлив на нервен срив. Ако с известна доза несигурност предадете пикантност на живота си, вие няма да изберете митичното нервно разстройство.
Възможно е също да сте възприели принципа „Ако има нещо необичайно, аз трябва да стоя далеч от него“ и той да ви пречи да се отдадете на нови изживявания. Например, ако видите глухонеми да общуват помежду си с жестове, вие ги наблюдавате с любопитство, но никога не правите опит да разговаряте с тях. По същия начин, когато срещнете хора, които говорят на чужд език, вие сте склонен да се отдалечите, вместо да направите усилие да се разберете с тях. Така избягвате случая да общувате на друг освен на матерния си език. Безброй занимания и хора са считани за „табу“ само защото са непознати. Не знаете как да се държите и затова избягвате да общувате с тях.
Възможно е също да смятате, че за да направите нещо, непременно трябва да имате причина, ако нямате, защо да го правите? Можете да правите каквото пожелаете, просто защото го желаете, защото изпитвате удоволствие, при това без да имате каквато и да е друга причина. Не ви е необходима причина за нещо, което правите. Ако за всичко търсите причина, ще се лишите от нови и вълнуващи изживявания. Страстта към търсене на причини, ви пречи да се отдавате на нови изживявания и да се развивате. Каква свобода дава само съзнанието, че не сте длъжен да се оправдавате за нищо пред никого, дори пред самия себе си.
Вие можете да правите каквото поискате просто защото го искате, без никаква друга причина. Този начин на мислене ще разкрие нови преживявания и ще ви помогне да преодолеете страха от неизвестното, който може би сте възприели, като модел на поведение, а той трябва да ви носи удоволствие.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар