// Вие четете...

Чиста вода

Защо безсолните диети са безсмислени?

„Когато нещастието те сполети, късно е да се предпазваш от него.“

Защо безсолните диети са безсмислени?

Солта е важна съставна част от човешкото тяло. По реда на изброяването им най-важните елементи за преживяването на организма са кислородът, водата, солта и калия. Още Плиний, 75 г. пр. Христа, говори за солта като за „най-важното лечебно средство за хората“. Той има право. Защото едва 27% от съдържанието на сол в организма се натрупва в костите под формата на кристали.
Казват, че кристалите сол правят костите твърди. Така че липсата на сол може да е отговорна и за възникването на остеопорозата. При нея се извлича сол от костите, за да се задържи нивото на нейното съдържание в кръвта в нормални граници.
Ако тялото не получава достатъчно сол, това води до появата на киселини в някои клетки. Това високо ниво на киселинност може да увреди ДНК – структурите и да предизвика образуването на ракови клетки. Изследванията показват, че при много от болните от рак се установява ниско ниво на солта.
Когато тялото натрупва сол, това става, за да се задържи водата в организма. От течността в отоците организмът може да си вземе малко от необходимата му вода, за да го „впръска“ през клетъчните мембрани в някои клетки. Това става на същия принцип както прочистването на водата по пътя на обратната осмоза при водоизточниците, където няма на разположение достатъчно изворна вода. Затова се покачва и кръвното налягане с цел да създаде необходимото за филтрирането налягане.
Затова трябва да се обръща особено внимание за да не се стигне до загуба на сол, ако пиете повече вода, а не консумирате достатъчно сол. Ако през някой ден сте изпили шест, осем или десет чаши вода, трябва непременно да помислите за поемането с храната на допълнително количество сол. Нощните схващания на мускулите може да бъдат сигнал за недостиг на сол, схващанията на нетренираните мускули също са знак за липсата на сол. Признак за това могат да бъдат чувството за световъртеж и слабост. При подобни оплаквания трябва да поемате повече витамини и минерали, особено ако не се храните достатъчно здравословно.
Като практическо правило за дневната дажба от сол може да се използва следната пропорция: – на десет чаши вода (около два литра) трябва да се поема половин чаена лъжичка сол дневно. Ако една чаена лъжичка съдържа около шест грама сол, това биха били три грама. Естествено, трябва да се внимава дали бъбреците отделят достатъчно урина. Иначе тялото отича. Ако установите отоци, няколко дни подред взимайте по-малко сол.
Морковите са важен хранителен продукт заради високото съдържание на бета-каротин. Бета-каротинът е предшественик на витамин А и е особено необходим за чернодробната обмяна, а освен това е полезен и за очите. Ежедневно трябва да се пие и малко портокалов сок заради съдържанието на калий. Но не бива да се прекалява с него. Защото прекаленото количество портокалов сок създава други проблеми. Прекалено голямото количество калий в организма води до повишеното отделяне на хистамин.
Защо е нужно смяна на модела?
Не е важно другите какво мислят, важното е ние какво сме избрали, можем ли и сме ли в състояние да променим модела на начина си на живот. В края на краищата всеки сам избира, как да живее.
„Да си ненормален означава непрекъснато да правиш едно и също и да очакваш, че резултатът ще бъде друг“.
Тези мисли укрепват волята ни за да продължим по мъчителния си път срещу течението.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар