// Вие четете...

Мистика и манипулации

Зарибяване, предсказание или манипулация?

„Който не съзнава грешката си, прави друга.“

Зарибяване, предсказание или манипулация?

Всеки ден по телевизията, в списанията и вестниците има реклами за психични консултации. Навсякъде, срещу определена сума за определено време могат да предскажат съдбата ни. Можем да научим кои са истинските ни любови и как да станем богати от безброй „медиуми, магистри“.
Половинчасова консултация с ясновидец по телефона струва не малко. Определено, някои предлагат и „безплатни минути“ в рекламите си, но те трябва да бъдат разпределени между пет или повече обаждания, което в крайна сметка, струва доста повече на клиента, без възможност да установи легитимността на ясновидеца или спонсориращата го компания. Плюс това, няма никакви гаранции за истинност.
Всъщност, на телефонните линии за ясновидство вече работят и професионални ясновидци. Някои предпочитат да не се показват в действителност и да останат анонимни. От друга страна, някои работят по телефона, защото това им позволява да работят извън дома си.
При някои от телефонните линии се прилагат тестове, удостоверяващи професионализма на консултантите, за да се определят техните способности, но тези компании често отказват да споделят какво включват тестовите им процедури. За тестуването на психични способности няма единни стандарти.
Не всички медиуми, които работят по телефона, са зле подготвени, но по телефона е по-трудно да определиш доколко легитимен е един медиум. Винаги е по-лесно да определиш колко е истински при личен контакт, лице в лице.
Даден човек може да е медиум, но това не означава задължително, че е в състояние да даде правилен съвет. Всички професионални медиуми трябва да са обучени да дават консултации и да имат опит, който може да бъде доказан.
Повечето от психичните измишльотини (независимо дали в реклами или при реални консултации) могат да бъдат различени по определени характеристики.
Как да научим повече за легитимността на даден медиум и какви са сигналите за псевдо психична работа?
Медиумът не е Бог и не може да разреши всичките ви проблеми. Медиумът не може да направлява бъдещето ви. Той може да ви покаже възможностите, по-големите вероятности, но нищо не може да напише черно на бяло, защото човек винаги има свобода на волята.
Добрият медиум е в състояние да види моделите в живота на човека и да разкрие тези модели на клиента, както и евентуалните последици, ако тези модели продължат да действат. Тъй като повечето хора рядко променят собствените си модели – дори ако знаят кои са те – резултатът е висока степен на точна предсказуемост.
Добрият медиум ще ви помогне да видите възходите и паденията, доброто и лошото в една връзка. Ако медиумът си служи само с възторжени фрази, без да споменава за евентуалните проблеми, в главата ви трябва да зазвънят предупредителни звънчета. Повече от вероятно е медиумът да си играе с вашите чувства и с онова, което искате да чуете, вместо да ви казва как стоят в действителност нещата.
Това почти винаги е форма на „зарибяване“. Дори в днешния модерен свят има хора, които искат да хвърлят вината за своите проблеми върху някой, който им прави заклинания. Медиуми, които обещават да ви отърват от лошия късмет чрез техни заклинания, ще се възползват от вас. Те разчитат на вашите страхове и изопаченото ви чувство за вина. При повечето хора лошият късмет се дължи на лоша преценка, не на лоши заклинания.
Ако ви обещаят да направят някакви заклинания, за да увеличат количеството на парите и късмета ви, това си е един доста безопасен начин да ви поискат пари, за да го направят. Тогава парите и късметът ще са за тях – не за вас. Когато това стане, предложете им малък процент от неочакваното щастие, което ще ви сполети благодарение на техните заклинания, но не преди това. И гледайте как ще реагират.
Направете сметка. Ако става въпрос за телефонна линия за пророчества, колко ще ви струват 10 минути? Ако цената е 1 лев на минута, само 10 минути ще ви струват 10 лева. Много добрите и легитимни медиуми основателно получат добро заплащане. Повечето легитимни професионалисти в холистичната и психична сфера начисляват такси, които обикновено варират от 30 до 50 лева за до един час от тяхното време. Внимавайте за надути цени. Въпреки че някои вярват, че по-високите такси говорят за по-висококачествен медиум, не е задължително да е така. Някои медиуми могат да ви поискат да направите някакво дарение според вашите възможности, но това по-скоро е рядка практика.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар