// Вие четете...

Морал и Православие

Живот в бъдещия век.

„Който служи на бога за пари, ще служи и на дявола, ако му плати повече.“

Живот в бъдещия век.

Живот в бъдещия век е живот, който ще настане след възкресението на мъртвите и всеобщия Съд Божий. За тези, който вярват, обичат Бога и правят добро, животът във вечността ще бъде толкова блажен, че ние сега не можем и да си представим това блаженство. „Още не е станало ясно, какво ще бъдем”. Апостол Павел казва „Зная един човек в Христа, който… беше грабнат и отнесен в рая и чу неизказани думи, които човек не може да изговори”. Такова блаженство произлиза от съзерцанието на Бога в светлина и слава и от единението с Него. „Сега виждаме смътно като през огледало, а тогава – лице с лице; сега зная донейде, а тогава ще позная, както и дойдох познат”. „Тогава праведниците ще блеснат като слънце като слънце в царството на Отеца си”. „Ще бъде Бог всичко у всички”.
Тялото също ще участва в блаженството на душата. То ще бъде прославено с Божествена светлина, подобно на тялото на Исус Христос по време на Неговото преображение на планината Тавор. „Сее се в безчестие – възкръсва в слава; сее се в немощ – възкръсва в сила”. „Както сме носим образа на земния (на Адам), тъй ще носим и образа на Небесния (на Господа)”.
Ще има различни степени на блаженство, в зависимост от това кой как се е подвизавал във вярата, любовта и добрите дела. „Един е блясъкът на слънцето; друг е блясъкът на месечината, друг е пък на звездите; па и звездата от звезда се различава по блясък. Тъй е и възкресението на мъртвите”.
Неверниците и без законниците ще бъдат предадени на вечна смърт, или иначе казано, на вечен огън и вечна мъка заедно с бесовете. „Който не бе записан в книгата на живота, биде хвърлен в огненото езеро”. „Тази е втората смърт”. „Идете от Мене, проклети, в огън вечни, приготвен за дявола и неговите ангели”. „И тия ще отидат във вечна мъка, а праведниците – в живот вечен”. „По добре е за теб с едно око да влезеш в царството Божие, отколкото да имаш две очи, и да бъдеш хвърлен в огнената геена, дето червеят им не умира, и огънят не угасва”. Бог постъпва така строго с грешниците, защото не иска тяхната погибел, но те сами „загиват, задето не са приели любовта на истината за свое спасение”.
Размислите за смъртта, възкресението, последния съд, за вечното блаженство и за вечното мъчение ни помагат да се въздържаме от грехове и да се освобождаваме от пристрастяване към земното; те ни носят утеха при загуба на земни блага; подтикват ни да пазим чисти душата и тялото си, да живеем за Бога и за вечността, и така да достигнем вечното спасение.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар