// Вие четете...

Човешката душа

Желание за собствена значимост!

Това е един от най-разпространените психологически комплекси. Хората се обиждат, когато им казват, че са глупави или тъпи. Чувстват се оскърбени или се разстройват заради всяка критична оценка. Готови са да се бият до смърт, ако ги нарекат „свиня”. И това е, защото в детството си всеки от нас „сканира” модела на поведение на другите деца след нанесените им обиди.
Гонят се, бият се, обиждат се, настояват за вземане думите назад. И всичко това има резултат. С времето децата израстват, а стереотипите се запазват.
Всеки иска да расте, да се издига, да превъзхожда, да побеждава. При някой това се получава добре, при други – не особено, а пък трети нищо не успяват да постигнат. Всеки от нас има камъче в обувката, но само малцина успяват да се справят с него и да не обръщат внимание на думите. Обидите могат да се дължат на различни причини, като лошо настроение, комплекс за малоценност, желание да се унизи другия. Но най-често човек оскърбява, за да накара някого „да вибрира”. Именно тогава може лесно да го управлява.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар