// Вие четете...

Капризи на времето

До къде с капризите?

Можем ли да смятаме, че падането на цветен сняг е признака за сурова зима?

Не, не можем. Оцветяването на снега е свързано с цвета на праха, попаднал в облака или пък във валежа, който от тях пада. Има случаи в европейските страни, когато силни ветрове от Сахара пренасят много малки песъчинки, които оцветяват снега в жълт цвят. Няма никаква връзка между падналия жълт сняг и предстояща сурова зима.

Може ли да има в неблагоприятна, хладна година, необичайно топли дни?

Да, може. Цялата година може да бъде определена по преобладаващите условия на времето и по средно годишната температура, по-точно, поради това с колко тя се отличава от средно много годишното си значение. Така, че и в „хладните” години, могат да се случат много топли дни, както и в „топлите” години – необичайно хладни. Но продължителността на такива периоди, несвойствени за времето, като цяло за годината не могат да бъдат много големи.
Могат ли отклоненията на времето да обхванат цялото земно кълбо?

Мащабите на такива явления, като силно засушаване или изключително обилни валежи, обикновено са големи. От подобен род отклонение условията на времето от обичайните се предизвикват от крупно мащабни процеси на атмосферната циркулация, обхващащи цял материк или океан. Но, разбира се, че разпространението на едно или друго отклонение на времето по цялото земно кълбо практически не се наблюдава. Ако в един географски район, някой сезон се окаже много дъждовен, то в друг в същото време може да се наблюдава дефицит на валежи и т.н. Като цяло на планетата всяка година падат примерно едно и също количество валежи и средната температура на въздуха си остава от година за година постоянна.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар