// Вие четете...

Поведенчески модели

Действие срещу страха.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Достойнствата на човека се определят само от постъпките му.“

Действие срещу страха.

Вместо да правите дългосрочни планове, мислете за момента и се опитвайте да използвате всеки от тях, за да правите това, което искате. Не допускайте да отлагате нещо, което ще ви достави удоволствие.
Седнете и започнете онова нещо, което отдавна отлагате. Ще установите, че протакането до голяма степен е ненужно, тъй като заниманието сигурно ще ви е приятно, след като сте престанали да го отлагате. Заемете ли се с някоя задача ще изчезне тревожността ви за целия проект.
Запитайте се: „Какво най-лошо може да ми се случи, ако извърша това, което сега протакам?“ Отговорът обикновено е толкова незначителен, че може да ви тласне към работа. Преценете страха си и ще установите, че нямате причини за него.
Живейте със съзнанието, че сте твърде значим, за да се тревожите за това, което трябва да свършите. Следващия път, когато усетите тревога поради протакането си, кажете си, че хората, които се уважават, не се само огорчават по този начин.
Вгледайте се във вашето „настояще“. Разберете, какво отбягвате в настоящите си моменти и започнете да се борите със страха си да живеете ефективно. Протакането заменя настоящето с тревожност за бъдещо събитие. Ако събитието стане настояще, тревожността естествено трябва да изчезне.
Започвайки да действате сега, единственото нещо, което ще ви тегли назад, ще сте вие самия и вашия избор, защото все още не вярвате, че сте толкова силен, колкото сте в действителност. Съвсем просто е… направете го.
Вгледайте се внимателно в живота си. Правите ли това, което бихте избрали да правите, ако имахте само 6 месеца живот пред себе си? Ако не го правите, започнете веднага, защото, общо взето, това е всичко, което имате. В безкрайността на времето един цел живот е само миг и няма смисъл да отлагате.
Смело предприемете дейност, която отдавна отлагате. Едно смело действие може да сложи край на целия ви страх. Престанете да си внушавате, че всичко трябва да се върши много добре. Напомняйте си, че много по-важно е задачата просто да се свърши.
Вземете решение да не се изморявате, преди да е дошъл моментът за лягане. Не си позволявайте умората или болестта да бъдат претекст, за да избегнете или да отложите нещо. Ще установите, че след като отстраните причината за болестта или умората, тоест стремежа да избягвате дадена задача, физическите неразположения „като по чудо“ ще изчезнат.
Изхвърлете от речника си думите „надявам се“, „бих желал“ и „може би“. Те са инструментите с които протакате нещата. Ако усетите, че тези думи се промъкват, подменете ги с нови. Сменете: „Надявам се нещо да излезе“ с „Ще го накарам да излезе“. „Бих желал нещата да се оправят“ с „Ще направя това и това, за да съм сигурен, че ще се почувствувам по-добре“. „Може би всичко ще излезе добре“ с „Ще го накарам да излезе добре“.
Водете си сметка за собствените си оплаквания или критикарско поведение с което ще имате възможност да следите, как се проявява критикарството ви, честотата, моделите, събитията и хората, свързани с него. Освен това ще започнете да се въздържате да критикувате, защото ще ви е досадно всичко това.
Ако протакате нещо, което засяга и други хора например, преместване в ново жилище или в друг град, сексуален проблем, смяна на работата, разговаряйте с всички засегнати и ги попитайте за мнението им. Споделяйте смело страховете си и преценявайте дали причините за протакането не са у самия вас. Като се доверите на някого и поискате помощ от него, за да преодолеете склонността си към отлагане и двамата ще положите съвместни усилия. Скоро ще се разсее и голяма част от тревожността ви, свързана с отлагането, тъй като и нея ще споделите с другия човек.
Разберете се с близките си, че ще направите това, което искате, но отдавна отлагате. Независимо от това, за какво става въпрос, ще установите, че тази стратегия е полезна и резултатна, тъй като ще участвате в събития, които ще ви доставят удоволствие и на вас.
Ако искате светът да се промени, не се оплаквайте от него. Направете нещо. Вместо да запълвате настоящите си моменти с всякакъв вид демобилизираща ви тревожност за нещата, които протакате, овладейте този отвратителен модел и живейте сега. Действайте, вместо да желаете, да се надявате или да критикувате.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар