// Вие четете...

Начини на манипулиране

Грижовен ли сте, ако се безпокоите?

„Делата свидетелстват за ума на човека, думите – за знанията му.“

Грижовен ли сте, ако се безпокоите?

Безпокойството е дейност в настоящия момент. Като прекарвате сегашния си живот в бездействие по повод на бъдещ момент от живота си, вие можете да избягате от своето „настояще“ и от всичко в него, което ви заплашва.
Използвате ли безпокойството си, като причина за бездействие, вие отбягвате необходимостта да поемате рискове. Как бихте могли да действате, ако сте завладян от безпокойство в настоящия момент? „Нищо не мога да захвана, толкова съм обезпокоена за…“ Това е често срещано оплакване, а ползата от него ви позволява да стоите със скръстени ръце и да се изплъзвате от необходимостта да поемате риска да действате.
Като се безпокоите, можете да си прикачите етикета грижовен човек. Безпокойството показва, че сте добър родител, съпруга или каквото и да е друго. Не лоша е ползата, на която обаче липсва логична, здрава мисъл.
Безпокойството е подходящо оправдание за някои модели на само погубващо поведение. Ако сте с наднормено тегло, вие несъмнено ядете повече, когато сте обезпокоен и следователно имате основателна причина да поддържате модела на поведение за безпокойство. Когато сте в ситуации, предразполагащи към безпокойство, вие също пушите повече и можете да използвате безпокойството си, като довод срещу отказването от тютюнопушенето. Същата система от подобни награди е в сила и в други сфери, включващи брака, парите, здравето и така нататък. Безпокойството ви помага да избегнете промяната. По-лесно е да се безпокоите за болките, които чувствате в гърдите си, отколкото да поемете риска да научите истината и след това да ви се наложи да бъдете откровен пред себе си.
Безпокойството ви пречи да живеете. Човек, който непрекъснато се безпокои, стои и само мисли, докато активният човек действува и извършва различни неща. Безпокойството е хитър начин, който ви позволява да продължите да бездействате. Очевидно, макар и не така благодарно, по-лесно е да се безпокоите, отколкото да бъдете активен и ангажиран човек.
Безпокойството може да ви донесе язва, хипертония, мускулни спазми, главоболие, болки в гърба и други подобни. Макар тези страдания да не приличат на ползи, те водят до значително внимание от страна на хората и оправдават голяма част от самосъжалението, тъй като някои хора предпочитат да бъдат съжалявани вместо да бъдат пълноценни.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар