// Вие четете...

Подводен риболов

Готови ли сме за подводен риболов?

Да, изглежда лесно, вече имаме някакви или по-скоро добри умения да плуваме под водата, да се гмуркаме и да достигаме дъното, да се задържаме там без водата да ни изхвърли на повърхността. Успели сме да си набавим необходимото ни оборудване, прогони ли сме го и сме го изпробвали за постигане на необходимата плавучест.
Нека обаче да видим, какво точно не е наред, не ни ли стяга неопрена, как са плавниците, стягат ли или може би са ни големи, маската пропуска ли вода или стъклото се запотява и нищо не се вижда, умеем ли да дишаме под водата с помощта на шнорхела, без да се давим. Ако до тук всичко ни е наред остава да проверим работата на харпуна. Изключително важно е неговата работа да е безупречна. Какво се има в предвид, дали спусъкът е мек и дали изстрелването на стрелата става плавно, тоест без засечки, дали свързващото въже между стрелата и харпуна е добре завързано и дали не се оплита при изстрел. Как е поставено приспособлението за събиране на рибата, дали няма да пречи при гмуркане, сигурно ли ще ви съхранява уловената риба. И накрая обозначаващия буй, дали е добре завързан и дали няма да ви пречи.
Предупреждение, никога не ходете сам за риба, без някой да знае къде сте, и ако имате нужда от помощ да успее да ви помогне.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар