// Вие четете...

Съдба ли е морето

Вярно ле е, че има и друг път?

Този път се оказало, че било вярно. Най-вероятно съдбата се е намесила, то бива, бива, ама всички с късмет, само нашият човек без късмет. Ще се окаже, че ако съдбата е решила, изборът е без значение, но човек е склонен да вярва, че сам е избрал съдбата си. Лошото е, че изборът в повечето случаи го правят вместо теб, че и да се откажеш се оказва пак не е твоя избор, защото си оставен без избор. Е, казват, че винаги им избор, ама като те оставят без избор, е може би и това е избор.
Друг е въпросът, че живота винаги дава шанс. Понякога става така и тези дето имат правото да избират вместо теб, нямат избор и трябва да правят това което друг „отгоре“ е избрал.
Станало така, че следващата година „отгоре“ решили да изпратят в академията нови трима избраници. Предложението за нашия човек дошло от заместник началника на училището, но нали вече не му се вярвало, че и той има малко късмет, че съдбата ще е благосклонна към него, решил да откаже. Е, не станало така, заместник началникът бил настоятелен, при това може да се каже бащински. Приготвили му на нашият човек документите за кандидатстване, даже и рапорта му бил написан, оставало само да го подпише и всичко щяло да е наред. Изборът бил много труден, ами отново, ако се случи същото, като миналата година, тогава, какво ще си кажат хората? А бе този всяка година кандидатства, а те, комисията де, все го късат на изпита, макар и истината да е съвсем друга, но кой я знае. Все пак изборът бил за, и започнал отново упорития труд, дето носел винаги резултат. Надеждата не била голяма, че няма да се случи същото, но пък ако се намеси съдбата, може и да се случи. Не била съдбата, не бил и късметът, случило се почти същото, получил нашият човек отлични оценки, но този път ги нямало онези с протекциите, този път всички се състезавали с равен старт. За голямо мое удоволствие, нашият човек бил толкова напред, че за да го бие по бал вторият след него трябвало да има диплома, представяте ли си, в дипломата му да се мъдри общ успех 7,5 . Дали останалите са се представили по-слабо или нашият човек се е представил толкова добре, дали пък не е било нещо друго, аз не знам, ама нали победителите не ги съдят, та оказало се, че е вярно, има и друг път, че животът дава и друг шанс. Шанс, ама без наука, няма сполука.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар