// Вие четете...

Човешката душа

Вина!

В живота много често едни оценяват други. Понякога тази оценка е толкова сурова, че човек започва да изпитва чувството за вина. „Ти подведе не само мен, но и …”, Ти си виновен за лошите ми отношения” или „Ти не си добър …..”. Подобни фрази много често могат да бъдат чути в ежедневието ни. За да разберем дали имаме вина или не, отначало трябва да си изясним кой ни съди. Често въздействието е с определени, доста користни намерения.
Запитани някои хора дават различни отговори на въпроса: „Според вас кое има по-голямо значение – умението за натоварване с отговорност или за освобождаване от чувството за вина?” За едни, много е важно да натоварват подчинените си служители с отговорност. Някой дори не разбират защо служителите им ги напускат. Изобщо не се досещат, че хората имат различни възможности. Едни могат да бъдат натоварени с големи отговорности, а други се оказват смазани и от най-малките ангажименти, които са им поверили. Не всички разбират, че освобождаването от чувството за вина е полезно и съществено, а служителят ще бъде много благодарен и това ще го мотивира да работи добре.
Манипулаторите обичат да управляват своите жертви чрез чувството за вина. Това не е приятно. Понякога марионетката е толкова потисната от вината, която изпитва, че губи способността си да анализира и да разбира правилно нещата.
Как да се противопоставите на манипулатора? Не трябва да се оправдавате. Помнете: „Този, които е прав, не доказва нищо, а които доказва – не е прав.” Бъдете уверени в себе си, в своите мисли и действия. Тогава нито един манипулатор не може да ви навреди.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар